Carolin Dahlman: Alla kan nå stjärnorna – om vi siktar och övar

Ett starkt samhälle behöver inte främst starka politiker, utan starka individer. Ju fler av oss som trotsar jante, fördomar och taskig självkänsla, desto fler får egenmakt – och desto kraftfullare blir vi tillsammans. Därför ska lärare kräva massor av elever. Därför ska vi kräva massor av oss själva.
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 15 februari 2019
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Foto: Andreas Hillergren/TT

”Jag vill vinna allt med IFK”, sa Ljubomir Vranjes när han presenterades som handbollslagets nya tränare nyligen (31/1).

Hans attityd är härligt kaxig. ”Jag vill vinna allt”. Så fint det vore om fler vågade säga så om annat än lotterier.

En människas öde bestäms ju faktiskt inte av slumpen. Vårt öde formas av en kombination av yttre omständigheter och vår egen inställning och ansträngning. Den som ser det kan nå hur långt som helst.

Vranjes kommer att bli en krävande tränare. På presskonferensen berättade han hur han hade sagt till lagets sportchef Jesper Larsson: "Är ni verkligen redo för mig?" och lagt till: ”Jag vet inte om han vet vad han gett sig in på. Jag kräver mycket.”

Var det en varning – eller ett löfte? Jag tror att vi människor ofta kan mer än vi tror, att om någon kräver mycket av oss kan vi finna massor av gömda talanger och krafter inombords, förmågor som vi ibland inte hade en aning om att vi hade. När Vranjes kräver mycket visar han stor respekt, för han inser att spelarna kan mer, kanske mer än de själva kan ana.

Tänk om vi hade fler lärare i skolan som tillämpade den principen. Tänk så långt unga människor i så fall skulle kunna gå. Tänk vilken stolthet de skulle kunna känna. Wow.

För prestationer kommer ju inte automatiskt. De som är med i TV4:s Talang har knappast upptäckt en gåva en dag, som de sedan kunnat flasha med i direktsändning. Bakom de makalösa insatserna ligger ofta många timmar, slitiga minuter och skrotade utkast.

Få når toppen utan att arbeta för det, utan att kräva mycket av sig själva.

Ett exempel på det är kompositören Ludwig Göransson som förra helgen vann tre Grammisar för sin musik. ”Det här är något man drömt om sedan man var liten, att få stå på en scen och ta emot sådan här priser”, sa han till P1 Morgon (11/2).

Många kan känna igen sig i hans dröm, men vad som särskiljer Göransson från den som bara dagdrömmer eller hoppas på tur är hårt slit, långt från galafester och publikens jubel. ”Vi har jobbat så extremt hårt, jag och Donald Gover, de senaste tio åren på musiken och det är kul att det får sådan utdelning nu”, konstaterade han.

Ja, de flesta människor har mål, men mål måste följas av en kombination av talang, stenhårt arbete, passion och självkänsla.

Dessutom är det bra att förstå att alla inte kan samma sak, utan är unika Alla har inte samma gåvor, men var och en av oss har någon.

Därför är det positivt att Vranjes kommer att vara närvarande i träningen av unga talanger både på pojk- och flicksidan. Enligt Jesper Larsson har den nye tränaren arbetat mycket med individanpassad utveckling genom åren ”och det passar oss bra eftersom alla våra spelare har olika fysiska, taktiska och motoriska förutsättningar. Det kan vara bra för laget och för individen.”

Att bli sedd för den man är och vilka speciella gåvor eller utmaningar man har är en nyckel till lycka och framgång. Genom att inte rakt av jämföra sig med andra kan alla människor hitta något som de är bra på, om det så är försvar eller anfall i handboll, eller karriärval.

En del är bra på att renovera hus, medan andra är hejare på att laga mat eller göra bokföring. Vi lever i en fantastisk tid när vi har chans att välja vår egen väg utan tvingande klass- eller skråtillhörigheter. Jag hoppas att fler utnyttjar den chansen.

Vranjes har tidigare sagt att han siktar på att bli landslagstränare, så med det driv han har kanske IFK Kristianstad bara får låna honom en stund. Men det är inte fy skam.

Lycka till!

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.