Carolin Dahlman: Sluta gnälla på patriarkatet

Höj din röst, kvinna, men inte för att klaga på orättvisor. Berätta i stället tydligt vem du är, vad du vill och vad du kan. Gå ut och wowa världen!
Ledarkrönika • Publicerad 5 mars 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

”Nej till patriarkatet”, läste jag på ett par unga tjejers t-shirts häromdagen. De såg arga och bestämda ut – men riktade sin ilska i fel riktning.

Kvinnor som vill behandlas och bedömas på samma sätt som män måste fatta att jämställdhet når man inte av att klaga på karlarna och se sig själv som ett stackars offer för strukturer. Ägna i stället energin åt att agera smart och visa vad du går för.

Om du vill ha högre lön är bästa sättet att jobba heltid och i privat sektor. Den som arbetar deltid kan ju oftast inte räkna med att få samma inkomst. Tyvärr tror jag även att många kvinnor får lägre lön för att de ber om mindre, och då är kan det knappast kallas orättvisa (få arbetsgivare erbjuder mer än man frågar om). Ta reda på vad de med liknande jobb tjänar och bli tuff i löneförhandlingarna. Ring Skatteverket och be om inkomstuppgifter; allt du behöver är namn och födelsedatum.

Om du vill få mer i pension: se ovan. Tänk också på att du får mindre om du under ditt arbetsliv tagit ut mycket föräldraledighet.

Om du vill ha politisk makt är bästa sättet att engagera dig och börja prata politik. En studie från SCB visade att färre kvinnor än män deltar i diskussioner och säger sin åsikt när samtal kommer in på politik. Men positioner och makt kommer sannolikare till den som hörs än till den som är tyst.

Om du vill göra karriär behöver du vassa armbågar och goda relationer. Att en stor andel kvinnor har kandidatexamen är bra, men den som vill få toppjobb måste göra mer än att studera. Dels måste du bygga nätverk med människor av båda könen – för att stötta, föra samtal, motiveras, utmanas. Dels behöver du ha mod att söka jobben och säga att du passar. Vänta inte på att bli upplyft, utan visa att du är mer än en duktig flicka som gör vad du blir tillsagd. Var awesome!

Om du vill få plats, inspireras av doers och inte av feminister. Enligt en studie om ungas största förebilder strävade tjejerna 2018 efter att vara som youtubern Therese Lindgren, medan killarnas ville bli som Elon Musk. Båda driver visserligen företag, men Lindgren gillas eftersom hon pratat om sin psykiska ohälsa, och Musk för att han är en stenrik innovatör som vill kolonisera Mars. Att någon kan visa svaghet är nog bra, men att imponeras av styrka smittar av sig.

Om du vill dela lika hemma är det allra bästa att ställa krav på din partner. Få älskar att diska och plocka ut soporna, så ibland måste man bara kräva. Samma gäller vabbandet, där 62 procent av vab-dagarna togs ut av kvinnor 2017. Om man behöver tvingande lagstiftning för att påverka sin partner, är man stark då? Nja. Höj rösten där hemma.

Om du vill ha självkänsla är det bästa tricket att göra saker du är stolt över samt umgås med människor som ger energi. Sitt inte med kompisarna och klaga över livet utan bestäm dig för att du ska må bra och förtjänar att må bra. Kom ihåg att få av oss faktiskt duger som vi är; fokusera i stället på att bli ditt allra bästa jag.

Om du vill må bättre är det bästa att inse att livet går upp och ner; ALLA mår skit ibland och INGEN är perfekt och lycklig hela tiden. Särskilt unga tjejer känner oro och ångest, men ingen vinner på att påpeka ojämställdhet kring detta. Alla vinner på att vara schysstare mot sig själva, jobba med sina tankemönster och ta och ge hjälp.

Det finns absolut strukturer, normer och traditioner som gör att vissa personer har svårare att ta sig fram. Genom historien har kvinnor behandlats olika i lagboken, vilket självklart är fel. Diskriminering och fördomar är inte påhittade – men den som fastnar i att skylla på dem sitter fast. Och risken med att klaga på patriarkatet är att männen bara tuffar på medan man själv står kvar och ödslar tid på att prata om orättvisan i det.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.