Annons

Carolin Dahlman: Carolin Dahlman: Staten äger inte dig och dina pengar

Vänsterfolket tycks se på oss som sin egendom. Det är vi inte.
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 15 februari 2019 • Uppdaterad 18 februari 2019
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.

Göran Greider diktade för en tid sedan på Twitter (6/9):

”Varje krona

Annons

som går förlorad

i en skattesänkning

är en stöld

från det

gemensamma.”

Men det du tjänar när du går till jobbet eller startar företag tillhör i grunden dig, inte det ”gemensamma”. De kronor som du har kvar efter att skatten har dragits är ingen present från generösa politiker, utan din ersättning för arbete och prestationer. Staten, kommunen och regionen får av dig – inte tvärtom.

Detta tycks vara svårt för vänsterns debattörer och politiker att förstå.

De ser oss som små verktyg för sina storslagna planer om hur världen borde se ut. Före detta partiledaren för Fi, Gudrun Schyman, debatterade om jämställdhet mot Ebba Busch Thor (KD) i Studio Ett i veckan. Apropå tanken att kvinnor själva borde få bestämma hur många föräldralediga dagar de ska ta ut eller inte sa hon: ”Jag tror att det är en återvändsgränd att göra det där till individuella val” (11/2).

Aaaaah, det där med individuella val, det tror hon inte på. Det är tydligen bättre att Gudrun får bestämma än att du och jag får fatta egna beslut... Vem är du som vuxen förälder att veta sånt, liksom?

Samma tankegångar verkar vice statsministern Isabella Lövin (MP) ha. I veckan uttalade hon att regeringen tänker höja bensinskatten för att man ”måste jobba med både piska och morot”.

Annons

Ser hon alltså svenskarna i sina bilar som en slags socialdemokratins åsnor, som marionettdockor som hon kan dra i lite som hon vill? Upp, ner, hit, dit.

Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) reagerade kraftfullt mot hennes uttalande: ”En regering som ser det som naturligt att tala om piska och morot för att styra medborgarna har förlorat något grundläggande vad gäller respekt för dem” (Facebook 11/2).

En annan kvävande idé med vänsterrötter är folkhemstanken. ”Gör din plikt, kräv din rätt”, brukar Stefan Löfven (S) säga. ”Det är ett samhälle där flit och plikt belönas men där vi också tar hand om varandra när vi behöver tas om hand”, sa Jimmie Åkesson (SD) i partiledardebatten.

Men tänk om man i stället vill ligga på soffan och pilla sig i naveln och inte vara flitig alls – eller bli omhändertagen? I Folkhemmet går inte att vara en sådan egensinniga rebell, plikten kallar.

Viss styrning uppifrån är visserligen nödvändig med tanke på att den som väljer att inte arbeta eller utbilda sig lätt blir en kostnad för andra. Vi är intrasslade i varandras liv via nationalstaten och välfärdsstaten på ett sätt som begränsar vår frihet, och som gör ideologiskt renlärig liberalism lite knepig – man kan vilja ha frihet i teorin men ofrihet i praktiken, frihet i framtiden men ofrihet nu.

Men jag menar ändå att tvång och kontroll via lagar och skatter bör utövas i så låg utsträckning som möjligt. Släpp piskan. Befria människan.

Annons
Annons
Annons
Annons