Annons

Drakamöllan blir centrum för möten mellan kultur och vetenskap

Drakamöllan har gjort sig ett namn i operavärlden med ambitiösa egna uppsättningar varje sommar. I somras firades 20-årsjubileum. Nu vill ägaren Ingalill Thorsell göra den vackert belägna korsvirkesgården till en mötesplats för forskare, konstnärer, journalister och samhällsdebattörer.
Drakamöllan • Publicerad 17 oktober 2018
Ingalill Thorsell och  Guido Paevatalu njuter av brittsommarvärmen. De har tidigare samarbetat framgångsrikt när det gäller opera. Nu ser de fram emot den första omgången av Nordiskt forum för kultur och vetenskap på Drakamöllan.
Ingalill Thorsell och Guido Paevatalu njuter av brittsommarvärmen. De har tidigare samarbetat framgångsrikt när det gäller opera. Nu ser de fram emot den första omgången av Nordiskt forum för kultur och vetenskap på Drakamöllan.Foto: Ulf Mårtensson

Ingalill Thorsell och operasångaren Guido Paevatalu sjösätter nu hela projektet. Viktigt är att deltagarna ska ha en anknytning till Norden och kulturgemenskapen i Skandinavien som de båda tycker har kommit i skymundan i en tid av globalisering och fokus på EU. Viktigt är också att bana väg för ett fritt utbyte av idéer.

Premiär är nästa vecka då en första grupp på sex stipendiater samlas för att samtala över de ofta skarpa ämnesgränserna mellan exempelvis humaniora och naturvetenskap. Veckan därpå avlöses de av en ny grupp på sex personer.

Annons

– Här ska man få plats att tänka, bara vara och utvecklas. I dag sitter var och en i sin egen lilla värld, säger Ingalill Thorsell.

Hon säger att en förebild är San Michele, kulturcentret på Capri som skapades av läkaren och författaren Axel Munthe.

– Det finns inget motsvarande som San Michele i Sverige, säger Ingalill Thorsell.

När verksamheten är fullt utbyggd ska vistelsen kunna vara från en till tre veckor under tre perioder årligen.

Enda kravet på deltagarna är att de deltar i kvällens gemensamma middag. Vistelserna finansieras med stipendier från olika håll, eller av deltagarna själva. Även den ideella föreningen Drakamöllans vänner för kultur och vetenskap har stipendier att söka.

– Min dröm är att de som vistas här en längre period ska kunna göra, som ett tack, en uppläsning eller besöka en lokal skola eller högskolan om man är forskare, säger Ingalill Thorsell.

Thorselll tycker att Drakamöllan, som i dag är ett konferens- och gårdshotell och om somrarna lockar publiken till operaföreställningar, är en idealisk plats för dessa i vid mening kulturella möten.

– Idén har vi fått från våra egna gäster. De säger: Ingenstans jobbar vi så bra som här. Den avskilda miljön främjar kreativt tänkande och reflektion. Kulturen finns i väggarna och marken är fylld av energi, säger Ingalill Thorsell.

– Det är också något med intimiteten. Det är lätt att stänga av resten av världen här, säger Guido Paevatalu.

Ingalill Thorsell understryker att den här satsningen på Drakamöllan sker på lång sikt. Hon vill skapa förutsättningar för att den speciella miljön på gården ska bevaras, och att verksamheten ska tryggas även när hon inte längre är kvar.

Annons

Mycket arbete har lagts ner redan, och nu är de framme vid första publika steget.

– Det är som om vi har offentliggjort att nu har vi ett barn, säger Ingalill Thorsell.

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons