Annons
Sölvesborg

Erixon (SD) räknar med tiggeriförbud i Sölvesborg

Högsta förvaltningsdomstolen godkänner ett lokalt förbud mot tiggeri i Vellinge. Domen välkomnas av Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.
– Jag utgår från att det som sker i Vellinge också kan bli verklighet i Sölvesborg, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.
Sölvesborg • Publicerad 17 december 2018
Kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) välkomnar domen som möjliggör ett tiggeriförbud i Sölvesborg.
Kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) välkomnar domen som möjliggör ett tiggeriförbud i Sölvesborg.Foto: Bo Åkesson

Samtliga partier i det så kallade Samstyret i Sölvesborg, SD, M, KD och SoL, har tidigare deklarerat att de varit för ett lokalt tiggeriförbud. Och redan i november gav styret förvaltningen i uppdrag att återkomma med förslag på hur tiggeri kan motverkas i kommunen.

Det rättsliga läget har dock hittills varit oklart. Skånska Vellinges beslut att förbjuda tiggeri på vissa avgränsade platser har stött på patrull i tre tidigare instanser. Länsstyrelsen, förvaltningsrätten och kammarrätten har tidigare förklarat förbudet som olagligt och ogiltigt.

Annons

Men i en dom i dag slår Högsta förvaltningsdomstolen fast att kommuner har rätt att ”reglera passiv penninginsamling genom lokala ordningsföreskrifter”, det vill säga att införa ett tiggeriförbud i den lokala ordningsstadgan.

– Detta är en oerhört viktig dom för oss i kommunerna som drivit denna fråga, säger Louise Erixon till SVT Nyheter Blekinge, och utgår ifrån att ett tiggeriförbud nu också blir verklighet i Sölvesborg.

Även kommunstyrelsens vice ordförande, moderaten Emelie Pilthammar, ser positivt på domen som möjliggör ett tiggeriförbud:

– Det är en sak vi har diskuterat i Samstyret, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons