Håkan Tenelius: Håkan Tenelius: Vårdköer ska inte kortas – de ska bort

Vårdköerna måste kortas. Det slås fast både i uppgörelsen om regeringspolitiken och i den av riksdagen antagna M-KD-budgeten. Och vem kan vara mot det kravet? Jag kan.
Håkan Tenelius
Gästkrönika • Publicerad 30 januari 2019
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sveriges sjukvård håller världsklass. För dig som patient kan det dock dröja innan du märker detta. Vi ligger nämligen i topp också när det gäller väntetider. I Europa är det bara de portugisiska patienterna som får vänta längre på läkarbesöket. Som jämförelse saknas väntetider nästan helt i Albanien, ett land som för inte så länge sedan led svårt av den misär som decennier av rå kommunistdiktatur leder till.

Riktigt länge får du vänta om du behöver en träffa en specialist. Vid det senaste mättillfället, i oktober, stod 299 514 patienter i kö till en specialistläkare. Mer än hälften hade väntat i mer än en månad.

Patienterna är ordentligt upprörda över detta. När Region Skånes patientnämnd gick igenom 1 150 synpunkter på vårdcentraler handlade de till stor del om att patienterna inte fick vård i tid.

Varför har vi köer i just sjukvården? De är ju borta på många andra områden, där kön var det naturliga tillståndet för några decennier sedan. En förklaring är att det är praktiskt med köer. Har du en kö, så har du alltid jobb när det passar dig. Får du en avbokning så finns det alltid någon annan som kan komma med kort varsel (vilket är särskilt praktiskt i vården, efter som den som måste vänta på vård ibland dör, och därför tvingas lämna återbud). Vill du gå från jobbet redan 16.30 så står kön kvar när du öppnar igen nästa dag.

Detta förutsätter förstås att du inte har alltför många konkurrenter, och att dina patienter är så vana vid vårdköer så att de utan att klaga behåller sin plats i kön. Som den där telefonrösten brukar beordra.

Politikernas recept mot vårdköerna är att ge extra pengar till regioner med längst köer. Åtgärden påminner om försöken med ”Värstingseglatserna” på 90-talet, då kriminella ungdomar skulle hindras från att begå brott genom att bjudas på segelkryssningar till Västindien. Även om de så kallade kömiljarderna har kortat köerna, måste vi fråga oss om belöning till den som misskött sig verkligen är den smartaste åtgärden.

Varför inte göra helt tvärt om? Tänk om det i stället vore straffbart att inte visa patienten till den snabbaste vården? Idag har patienten rätt att få vård hos en annan vårdgivare efter tre månaders köande. Varför inte skärpa kravet, så att den vårdgivare som inte själv kan ge vård direkt måste lotsa patienten till den som kan det? Även om detta köfria vårdalternativ finns i en annan region. Eller i ett annat EU-land.

Oj, vad dyrt, säger en och annan sjukvårdspolitiker. Och dyrt kan det bli. För den som inte effektiviserar, bejakar innovationer och börjar samarbeta med de snabbare vårdgivarna.

För vårdköer ska inte kortas. De ska bort.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.