Annons

Han får stort danskt-svenskt pris

Dramatikern Lucas Svensson, från Kristianstad, är årets mottagare av Dansk-Svenska Kulturfondens pris. Bland de tidigare pristagarna finns Stina Ekblad och Andreas Brantelid.
Kulturpris • Publicerad 20 mars 2019
Lucas Svensson, född 1973, är en alltmer uppmärksammad dramatiker, bosatt i Köpenhamn.
Lucas Svensson, född 1973, är en alltmer uppmärksammad dramatiker, bosatt i Köpenhamn.Foto: Bosse Nilsson

Lucas Svensson är uppvuxen i Maglehem/Olseröd, och startade sin teaterbana i Kristianstad, i Scenforums kreativa rum. Detta var också ett av ämnena när han deltog i ett samtal under förra årets Bokfestival i Kristianstad.

Sedan flera år är han bosatt i Köpenhamn, och hans pjäser spelas flitigt såväl i Danmark som Sverige, ja även i övriga Norden.

Annons

På tisdag mottar han Dansk-Svenska Kulturfondens pris för 2019, med en prissumma om 50000 danska kronor. Plats: Svenska Ambassaden i Köpenhamn.

I motiveringen heter det att Lucas Svensson är ett ”tydligt exempel på en konstnär som förenar det svenska och det danska. /.../ Under de senaste 8-10 åren har Lucas Svensson kastat sitt ljus lika skarpt och anmärkningsvärt på den danska som den svenska teaterscenen. Föreställningar som ”Sympati för djävulen” (2014) och ”Jeanne d'Arc” (2018) är exempel på hans utmärkta känsla att förena ett väldokumenterat och ofta historiskt material med ett poetiskt och berättande uttryck.”

Han sällar sig därmed till en imponerande lista av tidigare mottagare. Nämnas kan Staffan Valdemar Holm, Stina Ekblad, Elisabeth Åsbrink och Andreas Brantelid.

Lucas Svensson har under senare år varit kolossalt produktiv, och medverkat i en rad samarbeten. I vår är han dubbelt aktuell: ”Mussolinis de 100 dager” (premiär i Köpenhamn på söndag) och ”Ljusets rike 2039” (Regionteatern Blekinge-Kronoberg, med premiär 27 april).

Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons