Annons

”Känner du till en trakts rötter är det lättare att känna sig hemma”

”Den är föreningens ryggrad.” Säger Barbro Mellander, ordförande i Föreningen Gamla Christianstad, om den årsbok som just nu är på väg ut till medlemmarna. I år med ett innehåll från en 1700-talsresenär till militärmusik och konsten i Rådhuset.
Kristianstad • Publicerad 14 december 2018
Barbro Mellander, ordförande i Föreningen Gamla Christianstad.
Barbro Mellander, ordförande i Föreningen Gamla Christianstad.Foto: Lasse Ottosson

Föreningen Gamla Christianstad är en av traktens hembygdsföreningar, och antalet medlemmar är runt 750. Med tanke på att en del av dessa är familjemedlemmar kretsar man omkring 1000-strecket.

Efter att hon slutade som museichef har Barbro Mellander axlat rollen som ordförande, och för henne är årsboken mycket viktig. Av flera skäl.

Annons

– Den är nog det allra viktigaste vi gör, jag kan se den som ryggraden i föreningen. Den är också vårt bästa sätt att kommunicera med alla våra medlemmar.

Hur ser ni på dess innehåll, tänker ni tema-mässigt?

– Den innehåller alltid gott och blandat, med en mix av längre och kortare artiklar och med både personporträtt och historiska händelser.

Kan du ge några exempel på ämnen ur årets aktuella volym?

– Ja, här finns till exempel en berättelse om Johan Otter från Kristianstad, som under 1700-talet var en resenär ute i världen. ”Från Kristianstad till Isfahan”, heter artikeln av Ingemar Ottosson. Vad mer? Om Kristianstad under det kalla kriget, 80 år med militärmusiken i Kristianstad, tidningsmannen Emanuel Björck och Kristianstadsmiljöer i Carl Jonas Love Almqvists roman ”Amalia Hillner”. Och en artikel handlar om konsten i Rådhuset.

Vad ser du som huvudskälet till att man borde engagera sig i hembygdens historia och nutid?

– Oavsett om man har bott här länge eller är nyinflyttad så är det alltid bra att sätta in sin bygd i ett större sammanhang, att lära känna rötterna. Det gör att man känner sig hemma. Sedan berikar det alltid ens tillvaro att veta mer.

Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons