Annons
Konst

Knislingekonstnär fick ja av Vårsalongens jury

Rekordmånga ville vara med i nästa års Vårsalong på Liljevalchs. Av de 136 konstnärer som nu juryn har bestämt sig för finns Knislingebon Jens Lundberg. ”Superkul, verkligen!”.
Publicerad 13 november 2018
Jens Lundberg, bosatt utanför Wanås i Knislinge, är en av 136 konstnärer som kommer att medverka i nästa års Vårsalong.
Jens Lundberg, bosatt utanför Wanås i Knislinge, är en av 136 konstnärer som kommer att medverka i nästa års Vårsalong.Foto: Carl-Johan Liljedahl

Vårsalongen är en traditionsrik start på konståret, och när salongen nu flyttar tillbaka till Liljevalchs salar på Djurgården i Stockholm var det rekordmånga som ville vara med. Totalt kom det in 3538 ansökningar, och av dessa bestämde sig juryn för att plocka 254 verk av 136 konstnärer.

Två av dessa har nordöstra Skåne som adress: Fredrik Lindqvist i Arkelstorp och Jens Lundberg i Knislinge. Lindqvist, född 1968, är sedan länge etablerad, bor i Tyskland men har också sina föräldrars gård utanför Arkelstorp (Galleri Lindqvist) som adress. Lundberg, född 1988, har också haft utställningar runt omkring i Skåne, senaste tiden bland annat i Kristianstad och Höör. Hans adress finns i skogarna runt Wanås.

Annons

– Jag fick precis reda på att jag blivit antagen, säger han när jag ringer. Superkul, verkligen!

Vad är det för verk som du har skickat in?

– Fem bilder på min hund. Tekniken är tuschlaveringar, som påminner en del om akvareller men i svartvitt. Hur många av dessa bilder som kommer att visas vet jag inte, men jag hoppas på alla fem.

Din hund har väl tidigare förekommit i din bildvärld, varför har hen blivit ett återkommande motiv hos dig?

– Det började egentligen efter att jag slutat på Önnestads konstskola. Där arbetade vi med modellstudier en gång i veckan. Jag saknade det, och började så arbeta med min hund som modell. Det funkade bra, och efterhand har hon vuxit in i mitt bildskapande mer och mer.

Vad är det för ras?

– En bassetthund, och hennes namn är Alice.

Är det första gången du skickar in bilder till Vårsalongen?

– Nej, för två tre år sedan provade jag för första gången. Även då med bilder av min hund. Fast då fick jag nej. Den här gången är det samma hund, men nya bilder.

Ägnar du dig åt något mer än ditt konstnärskap?

– Ja, jag är konstpedagog, knuten både till Wanås och Barbacka.

Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons