Annons

Sune Johannesson: Konsertrikt i Kristianstad – men ingen ”X & Y”

Det börjar dofta jul lite varstans, och i Kristianstad blir det Vintergala i kväll och julkonsert med Kristianstads storband på söndag. Kulturredaktören Sune Johannesson ger idag fem tips om vad som mer väntar denna kulturvecka.
Sune JohannessonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 23 november 2018
Sune Johannesson
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Louisa Lyne ger konsert i Kulturkvarteret lördag 24/11.
Louisa Lyne ger konsert i Kulturkvarteret lördag 24/11.Foto: sara ljunggren

1 Musikalisk resa till ödesåret 1939

Mångsidige musikern och underhållaren Erik Ask-Upmark hade jag under en period för flera år sedan som kollega på Musik i Syd. Han kunde hantera allt från flera instrument till en trattgrammofon. Sedan dess har vi båda rest vidare åt olika håll. På måndag (26/11, kl 17) tar han sin föreställning ”Någonstans i Sverige” till soppkonserterna i Hässleholm kulturhus. Och precis som titeln signalerar hamnar vi runt krigsåren med både berättelser och musik. Vad sägs till exempel om ”Min soldat”, ”Lili Marleen” och ”Kalle på Spången”?

Annons

2 Höstens svenska storpremiär – fast inte i Kristianstad!

Förra veckan suckade jag över filmstaden Kristianstads urusla aktuella filmutbud. Då var det den hyllade polska filmen ”Cold War” som inte gick upp, nu är det Anna Odells nya ”X & Y” som inte har Kristianstad som en av sina premiärstäder. Bedrövligt!

3 Bokcirkel i radio

Vilket härligt val av bok som Lundströms Bokradio har valt att ägna sig åt så här i slutet av året. På lördag (P1, 24/11, kl 08) startar deras bokcirkel med skådespelaren Astrid Assefa och DN:s kulturchef Björn Wiman och boken är... ”Lucy” av Jamaica Kincaid. Bokförlaget Tranan har sett till att Kincaids böcker åter blivit tillgängliga för svenska läsare, och det är en kulturgärning! För Kincaida poetiska personliga prosa tilltalar mig stort. ”Lucy” är hennes egna resa från ön Antigua till landet i norr, USA. Förutom denna bokcirkel gästar Alex Schulman programmet (finns det något program han inte gästat!?).

Maya Youssef ger konsert i Kulturkvarteret på fredag 23/11.
Maya Youssef ger konsert i Kulturkvarteret på fredag 23/11.Foto: Pressbild

4 Dubbla musikaliska utblickar

Kulturkvarterets fredag och lördag är superintressanta. Först på fredag (23/11, kl 19) står en qanun-mästare på scen. En vad? Qanun är ett arabiskt stränginstrument, och det är detta som syriskfödda Maya Youssef spelar. Hennes skiva ”Syrian Dreams” har fått internationell uppmärksamhet, och när hon gästar Kulturkvarteret gör hon det med ytterligare två musiker (cello och slagverk). Lördagens gäster på scen är sex till antalet, och här blir det ett musikaliskt möte med klanger från såväl norrländskt vemod som mer sväng. För sången står Louisa Lyne, och med sig har hon Di Yiddishe Kapelye. Även denna konsert börjar kl 19.

5 Augustgalan

Samisk 1900-talshistoria eller novellsamling med socialdemokratiska nyckelpersoner; ska en av dessa ta hem Augustpriset i den skönlitterära klassen på måndag kväll? Då är det nämligen Augustgala, och årets bästa böcker i de tre kategorierna skönlitteratur, böcker för unga och fakta ska delas ut. Flera var förvånade över juryns val i den skönlitterära klassen, men den sextett som gör upp om priset är en intressant mix. Läs mer på morgondagens kultursidor.

Annons
Annons
Annons
Annons