Låt oss kvinnor slippa kvoteringstjatet

Att ge kvinnor jobb för att vi är kvinnor får oss att framstå som offer. Vi behöver inte politikernas björntjänst.
Ledare • Publicerad 26 mars 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Socialdemokrater har sedan 2002 hotat företagen med att de måste ta in personer av ett visst kön i sina ledningar – annars blir det tvång och lag. Nyligen var det näringsminister Ibrahim Baylans tur att ”utlova” kamp för könskvotering.

Men debattören Jenny Sonesson påpekade syrligt i Smedjan: ”medan näringsministern hotar företag med tvångskvotering liknar den statliga Jämställdhetsmyndigheten ett matriarkat (21/3).

Ja, sanningen är att den myndighet som startades för arbeta med jämställdhet vid starten hade en ledning bestående av 100 procent kvinnor. ”Siffran kan jämföras med att i genomsnitt 39 procent av ledamöterna i de största svenska börsbolagsstyrelserna var kvinnor förra året”, kommenterade Sonesson.

På myndighetens hemsida motiverades obalansen med: ”Generellt kan sägas att fler kvinnor än män arbetar inom fältet för jämställdhet, vilket kan vara en orsak till att fler kvinnor än män söker tjänster.”

Så för en statlig myndighet är det okej att bara välja dem som söker eller passar? Men samma rättighet ska inte målarfirmor, redovisningsbyråer eller sprittillverkare ha?

Jämställdhet är både smart och rättvist att bortse från kön och se kompetensen bakom. Men det är dumt att gå till absurdum .

På Chalmers tekniska högskola har rekryteringen av vicerektor förlängts ”då sökfältet är enkönat”. Även om rektorn medgav att det var ”mycket starkt”, ville man alltså inte anställa någon (14/3).

Chalmers satte förra året också som mål att år 2029 ha 40 procent kvinnliga professorer. 300 miljoner har stoppats in i ett projekt som syftar till att direktrekrytera kvinnliga toppforskare samt se till att 50 procent av nyrekryteringar av lärare och forskare är kvinnor (18/9).

Tydligen kan statsfinansierade verksamheter ägna sig åt detta, men näringslivet lever ständigt med höga krav på att dra in vinst, betala skatt, hantera anställda. De har inte alltid tid eller råd att göra omfattande analyser, planer eller vänta på att en person av rätt kön passar eller får feeling att skicka in en ansökan.

Och vilken kvinna vill känna att hon har fått jobbet för att hon är kvinna? Kvotering får människor av ett visst kön tyvärr att framstå som hjälplösa – inte som de starka kapabla människor många av oss är.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.