Ryck upp er, M och KD – nu behövs en rak höger

Det finns skäl att vara arg och besviken över att Löfven vann dragkampen om C och L, men för politiker som vill se en annan politik är det bättre att visa oss väljare alternativ än att gnälla. Borsta av er dammet och res er. NU.
Ledarkrönika • Publicerad 23 januari 2019 • Uppdaterad 30 januari 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Resultatet av höstens alla turer blev inte vad många av oss hade önskat oss. Att två allianspartier skulle bli stödhjul åt en regering bestående av S och MP med stöd av V var i somras naturligtvis ett teoretiskt tänkbart scenario, men de flesta borgerliga väljare hade nog ändå trott att både C och L ville byta ut Stefan Löfven. Men tji fick de. Lång näsa. I måndags stod han där och log.

Nu är det hela dock över och det är tid att tänka mer på vad man vill än på vad man inte vill. Moderaterna och Kristdemokraterna måste acceptera att Centern och Liberalerna till slut föll för Löfvens påtryckningar och lämnade dem, och i nuläget är det bättre att forma något nytt än att försöka lappa och laga Alliansen.

De två partierna behöver beskriva vilket samhälle de vill se om fem, tio, femtio år – och varför. Berätta om drivkrafter. Berätta om drömmar.

Ett nytt högerblock kommer sannolikt att fokusera på individens frihet och rättigheter, på människors styrka och civilsamhällets kraft.

Jag tror att man behöver visa en mjukare sida, en mer hoppfull och energisk. Nu har det varit bekymrade miner och mycket tal om hårdare straff och tuffare tag, men även om det är nödvändigt är det inte tillräckligt för att attrahera och entusiasmera. Självklart vill liberaler ha ofrihet för den som kränker andras frihet, men det kan inte vara huvudbudskapet. Det måste in mer värme.

M och KD kan enas om en slags hejaklacksanda där man peppar människor, belönar prestationer och ansträngningar – både eftersom det är lönsamt för den gemensamma ekonomin och för att det gör oss lyckliga att utmanas och prestera. Där vänstern är värsta sortens Jante, som med höga skatter straffar den som jobbar hårt eller startar företag, säger högern ”bra jobbat”. Högerliberaler vet att det gynnar alla när fler motiveras till att använda sina talanger, att det i slutändan blir mer till välfärden om skatter sänks än om de höjs. Klasskillnader som uppkommer till följd av att någon sliter dag och natt och tar risker i ett företag är faktiskt positiva så länge det är möjligt för alla att göra samma klassresa. Då tänds stjärnor. De lyser upp för alla.

Båda partierna tror på öppenhet vad gäller yttrandefrihet, pressfrihet, religionsfrihet, åsiktsfrihet och rätten att välja livsstil. Alla ska få göra som de vill så länge det inte skadar någon annan. De tror på frihandel och internationellt samarbete. Det behövs kontroll, men att helt stänga gränser och täppa till trutar är inte deras grej.

De ser hur människor är kapabla och starka, och att det är bättre att fler lär sig hantera sin ekonomi och sitt liv utan statlig inblandning i varje detalj. En stat ska vara finnas när vi är som allra svagast, men inte överbeskydda. KD och M ser att människor kan ta ansvar, att vi har superkrafter, kanske fler än vi tror.

Sakpolitiskt kommer de att styra upp integrationen med tydliga krav och regler samt dämpa migrationen till en nivå som Sverige klarar av. De kommer att stoppa skatteslöseriet och lägga pengarna på det allra viktigaste. Jag gissar att man också skapar en skola som inte tolererar stök samt skickar tydliga signaler om att föräldrar måste ta större ansvar. Det hela sker med varm hand snarare än med lavetter.

Om de två partierna nu kvickt samlar sig kan de få med sig de liberaler och centerpartister som är frustrerade över Annie Lööfs och Jan Björklunds val. Om C och L sedan vill med är de självklart välkomna. Nya högerteamet kan också få med sig de SD-väljare som haft svårt för Centerns migrationspolitik. Det kan bli något fint och starkt.

Det finns mycket som inte står rätt till i landet och i världen, men framtiden kan bli ljus och det måste vi tro på och jobba för. Så torka tårarna och sätt fart. Ge vänstern en rak höger.

Om du vill kommentera är du välkommen till Facebook, på Carolin Hanna Dahlmans profil, där debatten alltid går varm. Även Twitter fungerar bra!

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.