Annons

Så blir ett konstverk till – ny utställning på Konstmuseet

Måleri av åtta unga konstnärer visas på konstmuseet i Ystad. Fokus i den nya utställningen ”Mellan dig och mig” är lagd på hur verken blir till, vad som inspirerat konstnärerna och vad som varit konkreta förlagor till konstverken. Vernissage lördagen 2 februari på konstmuseet.
Konst • Publicerad 1 februari 2019
Skagenmålaren Michael Anchers måleri är förlagan till konstnären Henrik Lund Jørgensens videoverk där han ersatt Anchers fiskare med båtflyktingar.
Skagenmålaren Michael Anchers måleri är förlagan till konstnären Henrik Lund Jørgensens videoverk där han ersatt Anchers fiskare med båtflyktingar.Foto: Mark Hanlon

Mycket kan vara en förlaga för en konstnär, en gammal målning, ett nyhetsfotografi i en tidning, en modebild, ett datorspel eller någonting helt annat.

Konstnären Pauliina Pietilä, född på landsbygden i Finland men boende i Malmö, vandrar runt i sin hemstad och fotograferar miljöer, ett opersonligt kök med knivar på rad eller väntrummet i en massagesalong med toalettpapper på bordet.

Annons

– Det ska vara tråkiga miljöer, förklarar hon.

Konstnären Pauliina Pietilä vid sitt verk, ”Hipstern”. Hon har fotografier som förlagor till sina oljemålningar, bilder som hon plåtar när hon är ute på stan.
Konstnären Pauliina Pietilä vid sitt verk, ”Hipstern”. Hon har fotografier som förlagor till sina oljemålningar, bilder som hon plåtar när hon är ute på stan.Foto: Mark Hanlon

Hon förhåller sig fritt till förlagorna, komponerar dem på nytt sätt i datorn och målar sedan i en alldeles egen färgskala. Hon har målat människor tidigare men i de tre utställda verken på utställningen i Ystad är det inga mänskliga kroppar. De är bara närvarande indirekt – genom sådant som de lämnat kvar eller omgett sig med – och laddar bilderna med något outtalat.

En helt annan utgångspunkt har Henrik Lund Jørgensen. Han har en hel värld av förlagor till videoverket ”Friends He lost at Sea”.

Motiv och komposition har han lånat från två välkända verk av Skagenmålaren Michael Ancher. Men Jørgensen har i sitt verk ersatt Anchers fiskare med båtflyktingar som han såg på ett fotografi taget på båtflyktingar på Medelhavet.

Upprinnelsen till verket var ett besök som konstnären gjorde på Jyllands västkust där det finns både nutida flyktingförläggningar och flyktingläger och bunkrar från andra världskriget.

Det är fascinerande att följa hur verket har vuxit fram, hur Michael Ancher i sin tur haft renässansmålaren Rafaels verk som förlagor.

Henrik Lund Jørgensen, precis som Pauliina Pietilä utbildad vid Konsthögskolan i Malmö, är intresserad av hur måleri och fotografi påverkar varandra, hur den tidiga filmen i sitt formspråk påverkades av måleriet, eller hur modernt reportagefotografi också försöker efterlikna måleriets klassiska komposition. Det finns långt ifrån bara en förlaga.

– Det är en komplex problematik, säger konstnären.

Kristoffer Zetterstrand har äldre tiders klassiska måleri som utgångspunkt för sina målningar. Här har han lekt i datorn med ett verk av danske målaren Hammershöi, och sedan målat av den datormanipulerade bilden.
Kristoffer Zetterstrand har äldre tiders klassiska måleri som utgångspunkt för sina målningar. Här har han lekt i datorn med ett verk av danske målaren Hammershöi, och sedan målat av den datormanipulerade bilden.Foto: Mark Hanlon

Isac Nordgren Jonasson är curator för utställningen. På bloggen mellandigochmig på wordpress skriver han om de olika förlagorna.

– Jag är intresserad av vad som ligger bakom verken, säger han.

Annons

En förenande länk mellan konstnärerna är annars att de målar föreställande. Men det innebär inte att det är naturen som målas av; det kan lika väl vara en annan konstnärs verk eller ett skivomslag.

Viktor Rosdahl har en mängd olika sorters bilder som förlagor. Här exempelvis syns ett av Pink Floyds skivomslag.
Viktor Rosdahl har en mängd olika sorters bilder som förlagor. Här exempelvis syns ett av Pink Floyds skivomslag.Foto: Mark Hanlon
Danske konstnären Henrik Lund Jørgensen är en av åtta unga konstnärer som ställer ut på Konstmuseet.
Danske konstnären Henrik Lund Jørgensen är en av åtta unga konstnärer som ställer ut på Konstmuseet.Foto: Mark Hanlon
Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons