GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sveriges säkerhet brister – igen

Svensk säkerhet brister på avgörande punkter. Det understryker behovet av en väl fungerande regering – och opposition.
Ledare • Publicerad 1 februari 2019 • Uppdaterad 4 februari 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Svenska kraftnät har kontroll över stamnätet. Eller?
Svenska kraftnät har kontroll över stamnätet. Eller?Foto: Stina Stjernkvist/TT

Dagens Nyheter har genom reportrarna Kristoffer Örstadius och Josefin Sköld avslöjat ytterligare en central myndighet som sätter svensk säkerhet på spel. Denna gång är det Svenska kraftnät, ansvarigt för elförsörjningen i Sverige, som uppvisar allvarliga brister. Myndigheten har inte gjort rätt säkerhetsprövningar innan chefer har anställts, chefer ändå har getts tillgång till it-system som kräver hög säkerhetsklass. Det senaste avslöjandet från DN är att utländsk personal inte har säkerhetsprövats enligt svensk lag innan de sattes att arbeta med underhåll och utveckling av elstamnätets styrsystem. I ett år arbetade personalen på distans i Florida, USA, innan ett säkerhetsavtal skrevs.

Till Sveriges Radio säger Svenska kraftnäts säkerhetschef Erik Nordman: ”Det finns brister inom säkerhetsskyddsområdet som vi har identifierat, och det är inte acceptabelt”.

Det hela påminner om Transportstyrelsen, där icke säkerhetsklassad utländsk personal fick tillgång till med register med sekretesskyddad information, där bland annat skyddade identiteter för hundratals anställda vid Polisen och Säpo röjdes.

Transportstyrelseskandalen ledde så småningom till att inrikesminister Anders Ygeman, under hotet om misstroende, lämnade sin post i en skicklig undanmanöver av statsminister Stefan Löfven. Ygeman blev snabbt gruppledare för S i riksdagen och är nu återinsatt som energi- och digitaliseringsminister. Energiministern råkar vara politiskt ansvarig för just myndigheten Svenska kraftnät, ett ansvarsområde Anders Ygeman tar över efter Ibrahim Baylan. Ygeman kan knappast sägas ha ansvar för Svenska kraftnät bakåt i tiden, men är som tidigare inrikesminister och gruppledare för Socialdemokraterna en central figur regeringskretsen.

Det är inte konstigt att säkerhetsmedvetandet från politiska toppar och ut i myndigheter sjönk efter det kalla krigets slut. Hela epoken präglades av upptining, relationsskapande och militär nedrustning. Tyvärr övergick det i naivitet och gjorde att många blundade när hotbilden förändrades och förstärktes. I dag kommer hoten återigen från en rysk auktoritär stat, från islamistiska terrorister, djurrättsterrorister och från andra extrema politiska grupperingar. Då måste skyddet för de mest grundläggande samhällsfunktionerna vara så starkt som möjligt. Att störa grundläggande infrastruktur, som el- eller it-system, är ett effektivt vapen för den lede fi.

Den politiska styrningen av centrala myndigheter är en av avgörande del i en regerings uppdrag. Det ställer höga krav på kompetens och förståelse för riskerna som riket och medborgarna utsätts för. Det har i sig mycket litet med partibok att göra. Men det understryker behovet av att det också finns en stark demokratiskt stabil opposition som utgör en kontrollfunktion. Det är ytterligare en anledning till att suddiga gränser mellan regering och opposition är farligt. Vågar en opposition som är djupt inlindad i regeringssamarbete – kanske till och med som Liberalerna beroende av det för att inte riskera sin existens som riksdagsparti i ett extraval – ställa regeringen till ansvar om det verkligen bränner till i en allvarlig säkerhetsfråga?

Petter BirgerssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.