Annons

Sydafrika gör comeback på Wanås

Nästa år ges Wanåspubliken åter en möjlighet att möta dagens sydafrikanska konst. ”Det var inte planerat från början, men den dialog vi har fått med konstlivet i Sydafrika har varit oerhört givande och spännande”, säger Elisabeth Millqvist på Wanås. Och det blir en rekordtidig start på konståret.
Wanås • Publicerad 13 november 2018
Elisabeth Millqvist, konstnärlig ledare på Wanås.
Elisabeth Millqvist, konstnärlig ledare på Wanås.Foto: Tommy Svensson

2015 var året då konstnärer från Sydafrika präglade sommaren på Wanås. Tre av de verk som då uppfördes i den stort uppmärksammade satsningen ”Barriärer” finns än idag kvar i parken.

Den utställningen gav också Wanåskonstens chefspar Elisabeth Millqvist och Mattias Givell nya kontakter med en bubblande livfull konstscen, och det dröjde inte länge förrän de två fick en förfrågan om att vara curators för en utställning i en skulpturpark utanför Johannesburg, Nirox Sculpture Park. Deras utställning där ägde rum tidigare i år och blev ett konstnärligt möte mellan Wanås och Sydafrika.

Annons

– Vi gav den namnet ”Not a Single Story”, och även om det inte fanns några planer på en fortsättning så låg det nästan inbäddat i titeln att det kunde bli så, säger Elisabeth Millqvist.

Titeln hämtades från ett berömt TED Talk av författaren Chimamanda Ngozi Adichie, där hon belyser faran av stereotyper och schabloner och visar hur det alltid finns, och alltid behövs, en mångfald av historier.

– Det har, på flera sätt, varit ett utvecklande samarbete med spännande möten så vi har efterhand känt att vi vill se mer av flera av verken. Det känns därför helt rätt att vi väljer att fortsätta hålla liv i den här dialogen, säger Millqvist och fortsätter.

– Så årets utställning från Nirox får nu en fortsättning hos oss till sommaren, men den kommer att bli mer Wanås-präglad. Istället för 25 konstnärer som deltog i Sydafrika, satsar vi på att visa fem till sju konstnärer.

De flesta av de konstnärer som ställer ut på Wanås sommaren 2019 var också med i Nirox-utställningen, men två videokonstnärer har lagts till. Och än är inte heller alla namn klara. Sju har tillfrågats, fem har tackat ja.

”Not A Single Story” blir nästa års huvudutställning, med vernissage söndagen den 5 maj. Innan dess blir det påskutställning, men inte med vernissage under påskhelgen (mitten av april) utan betydligt tidigare.

– Eftersom vi har förlängt årets höstsäsong kan vi ju också starta nästa års vårutställning tidigare. Så vi öppnar konståret redan den 1 mars. Med vad har vi dock inte ännu bestämt, säger Elisabeth Millqvist.

Det blir även fler utställningar under 2019, men i dagsläget är det endast huvudutställningen som är klar. Dock verkar det inte bli någon ny barnbok nästa år.

Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons