Vill C och L rulla fram röda mattan åt SD?

Allianspartier som väljer att släppa fram Stefan Löfven (S) och döda Alliansen kommer att ge inflytande åt SD. De gör Jimmie Åkesson (SD) en megastor tjänst; han kommer att jubla och dansa. Vill C:s och L:s väljare det?
Ledare • Publicerad 26 december 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Anders Wiklund/TT

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof sa i en intervju i Aftonbladet i helgerna att det kan vara bra om Centerpartiet och Liberalerna släpper fram Löfven. Han tror nämligen att en död allians skulle leda till att Moderaterna och Kristdemokraterna börjar tala med SD, samt att det förändrar det politiska landskapet i SD:s drömriktning, det vill säga mot ett konservativt block.

Ja, för SD är Alliansen ett hot. En stark grupp av fyra partier som gillar varandra stänger naturligtvis SD ute, i sitt eget lilla block. Tillsammans är allianspartierna en tydlig kraft för ett fritt och öppet samhälle, med ordning och reda och respekt för skattebetalarna.

Men om L och C lämnar till förmån för de röd-röd-gröna blir det svårt att reparera. Allianskompisarna kommer att tvivla på var de står nästa gång. Alliansväljarna likaså.

För Åkesson, Jomshof, Karlsson och Söder skulle detta scenario vara lika goda nyheter som om deras postnummer vann miljoner i lotteri.

Åkesson (SD) menade i en intervju i Svenska Dagbladet i onsdags att den utdragna regeringsbildningen inneburit en historisk möjlighet att spräcka Alliansen – och börja bygga ett konservativt block med M och KD. ”Ja, det har varit mitt mål under hela den gångna mandatperioden".

Man ser hur det vattnas i munnen på honom, hur hjärtat bankar av förväntan, längtan, åtrå. Åh så fint om i alla fall C kunde försvinna in i den rödgröna röran och M och KD kunde komma trampande... mmmmums.

Men Ulf Kristersson (M) vet var han står och vad han föredrar. I sitt jultal återupprepade han hur hans parti både är liberalt och konservativt. ”Vi är nyfiket optimistiska om framtiden, men vi har respekt för historiens många lärdomar”.

Som en markering till Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) sa han att de som ”skräms med” ett nytt konservativt block ”har inte fattat något”. Som en markering till SD sa han i samma mening att de som ”fantiserar” om ett nytt konservativt block heller inte hade fattat något. Kristersson verkar rasande på alla dem som misstolkar, och det är lätt att förstå.

Han sammanfattade det hela: ”En del tror att frihet står mot ordning, individualism mot gemenskap, öppenhet mot sammanhang, nyfikenhet mot tradition. Men de har helt enkelt fel.”

Ja, liberalismen gillar frihandel och öppenhet mot omvärlden, men i ordnade former. En liberal säger inte att Sverige klarar sig självt, men heller inte att våra gränser är öppna hur som helst.

Nu är frågan om Centern och Liberalerna hellre lystrar till en regering som kommer att behöva stöd av Vänsterpartiet, eller om de stannar i Alliansen. Det är ett val som kommer att prägla Sverige under lång tid framöver.

Att samarbeta med V, S och MP – enbart för att minska SD:s inflytande – kan faktiskt göra SD en enorm tjänst.

Jimmie Åkesson (SD) var besviken över valresultatet, men i nästa val kanske hans drömmar om leda landets största parti faktiskt besannas. 2022 är inte långt borta.

Carolin DahlmanSkicka e-post