Annons
Nyheter

Ateljé Lyktan i Åhus räddas

Koncernen Fagerhult vill lägga ner två anläggningar i Sverige. Men Åhus blir kvar. "Jag och koncernledningen har tagit ställning för Åhus", säger vd:n Johan Hjertonsson.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2009
Lampa till försäljning hos Ateljé Lyktan. Lampor av typen La Mia av Mia Cullin. Lackeringsanläggningen. Bilder: Kristian Pedersen, Annica Jönsson och Peter Åklundh
Lampa till försäljning hos Ateljé Lyktan. Lampor av typen La Mia av Mia Cullin. Lackeringsanläggningen. Bilder: Kristian Pedersen, Annica Jönsson och Peter ÅklundhFoto: 

Belysningskoncernen Fagerhult inledde under måndagen MBL-förhandlingar med facken i Borås och Falkenberg. Avsikten är att stänga anläggningarna där. En del av kapaciteten kommer då att föras över till Ateljé Lyktan i Åhus, som också ägs av Fagerhult.

– Vi är ett senkonjunkturellt företag, vi drabbas inte så mycket i början av en lågkonjunktur. Men nu har vi märkt av det, främst på nybyggnationssidan, säger Fagerultskoncernens vd Johan Hjertonsson. För att vara effektiva under krisen vill företaget lägga ner enheter, då det har överkapacitet. De som drabbas är anställda i Borås och Falkenberg.

Annons

I Borås finns det 54 anställda, varav 17 tjänstemän. I Falkenberg 61 anställda, varav 16 tjänstemän.

En del av kapaciteten kommer då att överföras till huvudanläggningen i Habo samt anläggningen i Åhus.

– Vi har gjort betydande investeringar i ny produktionsteknik. Det ger oss möjlighet att producera mer effektivt, såväl i Åhus som Habo, säger vd:n. – Den bedömning vi har gjort vad gäller Åhus, som är en anläggning av motsvarande storlek, är att där har vi en väldigt stark koppling till varumärket Ateljé Lyktan. Det är ett varumärke vi värnar väldigt mycket om. Som vi ser det hänger platsen Åhus och varumärket kraftigt ihop.

Även de senaste årens investeringar har spelat in.

– Och vi har gott om yta och möjlighet att bygga ut. Så det är en enhet som kan ta hand om de här volymerna.

Hur mycket som kan flyttas till Åhus, eller vad det innebär i antal anställda, vill han inte spekulera i.

– Det kan jag inte säga idag. Det beror på hur vi gör den här flytten och vad som händer med vår orderingång under hösten och nästa år. Jag har svårt att lova något. – Det här är naturligtvis positivt för Åhus. Men just nu är det Borås och Falkenberg vi måste tänka på. Det är ett oerhört svårt och jobbigt beslut för våra anställda.

– Samtidigt innebär detta att jag och koncernledningen har tagit ställning för och vill satsa på Åhus.

Beroende på hur MBL-förhandlingarna går väntas styrelsen fatta beslut om nedläggning i slutet av september. Nedläggningarna kan vara klara ett halvår efter och kommer att kosta 30 miljoner kronor. Samtidigt beräknas det sänka koncernens kostnader med 40 miljoner kronor om året.

Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons