Annons
Nyheter

Billigare boende i nordost

Grattis, Kristianstadsbor med hus. Ni tjänar nära 20 000 mer i månaden än vad ni behöver. Åtminstone om man ska gå efter Swedbanks boindex, det som säger hur mycket vi har att leva för när bolånekostnaderna är betalda.
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2009

Deras index 100 betyder att vi betalar 15 procent av våra inkomster före skatt till bolånekostnader.

Under 100 har man egentligen inte råd att bo i kåken, och så är det för många i storstäderna, där index ligger på allt från 88 (Stockholm) till 99,8 (Göteborg). I Kristianstad har boindex höjts från 114 till 178,6 på ett år. Det betyder att man nu tjänar 78,6 procent mer än vad som behövs för att ha 15 procent av inkomsten till huset.

Annons

Uppgifterna är baserade på att snittvillan här kostar 1,2 miljoner kronor. Då behöver hushållet en snittinkomst på 302 719 kronor före skatt för att ha en bra balans. Men den årliga medianinkomsten för hushållen här var 540 575 kronor. Det vill säga 19 821 kronor mer per månad än vad som egentligen behövs. Nu har Swedbank inte riktigt räknat med alla andra kostnader som ingår i att leva i en mindre stad. Som lägre konkurrens, längre avstånd att köra och dyrare resor, för att ta några exempel. Vilket gör att många Kristianstadsbor nog inte håller med om att de tjänar för mycket.

Å andra sidan är det väl detta som kan lyftas fram när det talas om lägre boendekostnader i nordöstra Skåne och högre livskvalitet. Den som tycker de har en liten slant över i nuläget gör klokast i att amortera på lånen, eftersom räntan inte alltid kommer att vara lika låg som nu. – Det gäller att se husköpet i ett mer långsiktigt tidsperspektiv och ta höjd för att ränteläget kommer att stiga längre fram och att arbetsmarknaden fortsätter att försvagas, säger bankens chefsekonom Cecilia Hermansson.

Det är just den låga räntan som gjort att boindex rakat i höjden och närmat sig de nivåer som gällde i början och mitten av 2000-talet. Som högst var boindex för Kristianstad uppe på 204,6 under tredje delen av 2005.

I kalkylen har de nu räknat med en snittränta på 2,4 procent. Om räntorna i stället varit mer normala, ett snitt av de senaste tio åren, borde den legat på 4,6 procent. Sist räntorna låg på den nivån (2007) var boindex här 130. För den som har helt rörlig ränta är indexet nu 191. Hässleholmarna har ännu högre disponibla inkomster sett till boendekostnaderna.

Baserat på att snittvillan där kostar 900 000, behöver hässleholmsfamiljen bara tjäna 18 717 kronor i månaden för att dra ihop till livets nödtorft. Nu tjänar de i snitt 24 714 kronor mer, och når därmed boindex 232.

Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons