Annons
Nyheter

Ett bostadsområde växer fram

Bromöllahems första marklägenheter i det nya bostadsområdet Valje strand vid Valjeviken börjar ta form. De blivande hyresgästerna har skrivit kontrakt.
Nyheter • Publicerad 21 augusti 2009
De fyra första marklägenheterna som Bromölla bygger mellan Edenryd och Valje börjar bli klara. Om en vecka ska de stå klara för besiktning. Bilder: Annica Jönsson
De fyra första marklägenheterna som Bromölla bygger mellan Edenryd och Valje börjar bli klara. Om en vecka ska de stå klara för besiktning. Bilder: Annica JönssonFoto: 
Björn Rickardsson jobbar med ett av badrummen.
Björn Rickardsson jobbar med ett av badrummen.Foto: 
Varje marklägenhet får en egen täppa med uteplats.
Varje marklägenhet får en egen täppa med uteplats.Foto: 
De boende får utsikt över småbåtshamnen i Edenryd.
De boende får utsikt över småbåtshamnen i Edenryd.Foto: 

Till nästa etapp som påbörjas till hösten har intresseanmälningar börjat komma in.Arbetet pågår för fullt i de tio lägenheter som det kommunala bostadsbolaget Bromöllahem bygger mellan Edenryd och Valje. Att fyra av dem ska vara klara för besiktning om en vecka är svårt att föreställa sig. I de fyra husen har de mörka fasaderna som ska passa med naturens färger för att smälta in i omgivningen kommit upp, golv lagts, väggar målats och kakel och klinkers i badrummen är satta.

I köken har även skåpstommarna kommit på plats. Men fortfarande är ännu mycket kvar i lägenheterna vars första hyresgäster ska flytta in den första november.

Annons

– De ska bli klara tills dess. Det är två treor och två fyror som ska visas upp på Bodagarna med början den 4 september, säger Leif Dufva, vd på Bromöllahem.

Hela projektet omfattar 26 lägenheter och ett formellt beslut om bolaget ska gå vidare och börja bygga de resterande 16 bostäderna i höst kommer att tas i slutet av september.

– Vi kommer att bygga. Intresseanmälningarna har börjat droppa in men frågan är hur många av varje storlek. Det får vi se på Bodagarna. Hittills har det varit mest efterfrågan på fyror, säger Leif Dufva.

De som har anmält sitt intresse till de nya marklägenheterna är främst medelålders och äldre. Nio av de tio första lägenheterna är uthyrda och någon organiserad kö till den andra etappen finns inte enligt Leif Dufva.

– Vi prioriterar inflyttning till kommunen och har som ett mål att öka tillväxten i kommunen.

– Därför är det inte alltid den som anmält sig först som är avgörande. Vi tittar också på andra parometrar som till exempel kötid i Bromöllahem, säger han.

Då nya bostäder är en förutsättning för att öka tillväxten i kommunen har Bromöllahem som mål att framöver bygga i snitt tio nya lägenheter per år.

– Det är ingen jättekö till att få bostad i Bromölla. I vissa attraktiva områden är kön längre än andra. Behovet av treor och fyror är störst då många 40-talister nu väljer att flytta ifrån sina hus och vill ha lägenheter i stället, säger Leif Dufva.

Jenny Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons