Annons

Äldsta ordinarie ledamoten vill ha ung efterträdare

Hon är bland annat ordförande i kyrkofullmäktige och kyrkorådet i Näsum. Dessutom är Gertrud Jönsson äldst av de ordinarie ledamöterna i Bromölla kommunfullmäktige.
Bromölla • Publicerad 14 januari 2004
Gertrud Jönsson är äldst i Bromölla kommunfullmäktige, men även bland annat ordförande i kyrkofullmäktige och kyrkorådet i Näsum. BILD: BOSSE NILSSON
Gertrud Jönsson är äldst i Bromölla kommunfullmäktige, men även bland annat ordförande i kyrkofullmäktige och kyrkorådet i Näsum. BILD: BOSSE NILSSONFoto: 

I förra veckan träffade Kristianstadsbladet Bromölla kommunfullmäktiges yngsta ledamot, 24-åriga Jenny Stenberg. Hennes motsats är 65-åriga Gertrud Jönsson som gärna skulle vilja se fler ledamöter som Jenny.

– Jag har varit med länge och skulle mer än gärna kliva åt sidan om någon yngre skulle visa intresse. Vi försöker få fler unga intresserade, men tills vidare kan jag tänka mig att sitta kvar, säger Gertrud.

Annons

Hon har under hela livet varit aktiv inom olika föreningar. Bland annat är hon ordförande i både kyrkofullmäktige och kyrkorådet i Näsum. Något som är ganska ovanligt.

– Kyrkan är det jag känner mest för. Eftersom jag är ordförande och därmed kommer närmare organisationen har jag mer att tillföra där. I kommunfullmäktige är vi i centern så få vilket gör att vi inte har så mycket att säga till om, säger hon. Dessutom har Gertrud varit både sekreterare och kassör på Lantbrukarnas riksförbunds lokalavdelning i Näsum, ordförande i Centerkvinnor i Oppmanna och Vånga samt Bromölla och Näsum, där hon fortfarande är ordförande, samt engagerad i Barncancerföreningen i södra regionen.

– Jag har hela livet varit aktiv inom föreningslivet, säger hon.

Det var Gertrud Jönssons far som fick henne att bli aktiv inom olika föreningar. Redan som 14-åring gick hon med i nykterhetsorganisationen Godtemplarföreningen, eller IOGT som den idag kallas. Det politiska intresset började däremot lite senare när hon blev ledamot i Kristianstads kommunfullmäktige.

När hon sedan flyttade från Oppmanna till Näsum blev det ett kort uppehåll med politiken. Men det dröjde inte länge innan hon fick en förfrågan om att delta i valet till kommunfullmäktige i Bromölla.

– Det är svårt att få folk att ställa upp så jag kände mig nästan tvingad, skrattar Gertrud.

Hon blev då ersättare men har nu den senaste tiden suttit som ordinarie.

– Det är inte så mycket att göra som man tror. Men snart börjar alla årsmöten och då är det fullt upp, säger Gertrud. Trots att hon sysslat med politik så länge vill hon inte kalla sig själv för politiker.

– Nej, jag tycker att jag är för dåligt insatt för det, säger hon.

Hur länge Gertrud Jönsson sitter kvar i kommunfullmäktige beror till stor del på om centern lyckas hitta någon ung efterträdare. Annars lär hon sitta kvar.

Annons

Men en sak är säker. Hon kommer att fortsätta sitt engagemang inom föreningslivet.

– Jag vill hela tiden ha något att göra, och så länge kroppen inte säger ifrån kommer jag att fortsätta att vara aktiv, säger Gertrud.

Carl Johan Bjäreborn

044-18 55 00

nyheter@kristianstadsbladet.se

Fakta Gertrud Jönsson

Ålder:65 år.

Född:Lister Mjällby.

Bor:Näsum.

Familj:Gift med Lars-Göran, barnen Mariette 38 år, Magnus 35 år och fem barnbarn.

Annons

Intressen:Föreningslivet och familjen.

Yrke:Före detta banktjänsteman.

Politisk karriär:Kommunfullmäktige i Kristianstad och Bromölla samt ordförande i kyrkofullmäktige och kyrkorådet.

Aktuell:Äldsta ordinarie ledamoten i Bromölla kommunfullmäktige.

NÄSUM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons