GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anne-Christine Nilsson får kulturpriset i Bromölla

Bromölla • Publicerad 28 oktober 2006
Ann-Christine Nilsson får årets kulturpris. Bild: Bosse NIlsson
Ann-Christine Nilsson får årets kulturpris. Bild: Bosse NIlssonFoto: 

Kulturnämnden har utsett årets kulturpristagare. Anne-Christine Nilsson får priset.

– Hon håller i frukostmöten, hon finns med överallt i olika sammanhang när det gäller mat inom kyrkorna och föreningsliv. Hon är en matambassadör och har en otrolig förmåga i framställningen när hon berättar om råvarorna och var de kommer ifrån. Hon är något av Bromöllas egen Mat-Tina. Det ska bli väldigt roligt att överlämna priset till henne, säger Mia Persson Fröjd, som är kommunens kulturchef. Anne-Christine Nilsson har tidigare varit hushållslärare och driver nu företaget Bo hos Tina Bed & Breakfast Kurs och Konsult i Nymölla. Kulturpriset består av ett konstverk som skapats av Nils-Olof Andersson. Han är konstnär från Sölvesborg och signerar sina verk NOA.

"För hennes arbete med att synliggöra och förmedla kunskap om inte bara svensk och skånsk matkultur utan också andra länders matkulturer.", är kulturnämndens motivering till att Anne-Christine Nilsson får priset. Årets kulturstipendiat blir gruppen Rock BabeZ. Bandet bildades för två år sedan och består av Alexandra Nordström, Mathilda Bergman, Cornelia Ek och Isabella Berntsson.

Medlemmarna är alla 15 år och de går på Humleskolan i Bromölla. De repar på Humleskolan en gång i veckan och de gör covers på låtar av kända artister. I somras spelade Rock BabeZ på bland annat Kristianstadsdagarna, Killebom och Östersjöfestivalen.

Kulturstipendiet är på 5000 kronor. Bandet ska använda pengarna till att spela in en demo.

Kulturnämnden har också beslutat vem som får Filmpalatsets pris 2006. Priset är 3000 kronor och går till Daniel Strandberg.

Han är från Bromölla, går i årskurs sju och spelar trumpet i Musikskolan sedan fem år tillbaka. Han är medlem i gruppen Gummibandet och deltog när 269 elever från musikskolor i Bromölla, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Staf- fanstorp, Trelleborg och Vellinge i maj i år besökte Malmö Opera och Musikteater för att repetera och spela tillsammans med orkesterns 60 musiker under rubriken "Korsdrag – konsert med kulturskolorna". Daniel Strandberg har också fotboll som fritidsintresse och han spelar i Ifö Bromölla IF.

Kulturpriset, kulturstipendiet och Filmpalatsets pris kommer att överräckas till pristagarna under en ceremoni på Bromölla Folkbibliotek den 18 november.

Jerker Hagman

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.