Annons

Bortglömd lekplats en fara

Trots klagomål från oroliga föräldrar har en eftersatt lekplats under flera månader utgjort en fara för lekande barn. Nu ska felen rättas till och ansvariga lovar gå till botten med varför tillsynen felat under så lång tid.
Bromölla • Publicerad 20 augusti 2009
Spik sticker ut från de lösa bräderna som någon för dagen lagt mitt över gångbron.
Spik sticker ut från de lösa bräderna som någon för dagen lagt mitt över gångbron.Foto: 
Eftersatt lekplats vid Östra gränd. En avbruten skruv sticker ut från gungbrädans ryggstöd. Bild: Ronnie Smith
Eftersatt lekplats vid Östra gränd. En avbruten skruv sticker ut från gungbrädans ryggstöd. Bild: Ronnie SmithFoto: 

Redan den 17 juni skrev en arg förälder till kommunen och klagade på att lekplatsen vid cykelvägen vid Östra gränd var "livsfarlig" för barnen. Mer än två månader senare finns de beskrivna felen fortfarande kvar.

Trasiga och avslitna bräder i ett rutschkanetorn har gett ett stort kantigt hål med vassa kanter i tornets golv. Från väggarna sticker krokiga spik ut och likadant ser det ut på den hårt åtgångna gungbrädan fast i det fallet är det en avbruten skruv som kommer rakt ut från den trasiga träbiten.

Annons

För ett par dagar sedan fick kommunen ännu ett brev som klagade på den farliga lekplatsen och på onsdagen när Kristianstadsbladet ringde upp utlovades att lekplatsen ska repareras inom kort. Men det är osäkert exakt hur länge den varit bortglömd dock är det i minst två månader.

Kaj Joelsson, platschef på Svevia som är ansvariga för tillsynen, säger att sådana fel inte ska kunna uppstå. Tillsynen ska ske kontinuerligt även utan eventuella klagomål.

– Stämmer det att felen funnits där så länge så är det ett stort fel. Då är det något arbetsledaren missat och vi ska gå till botten med hur det har kunnat bli så.

Förra året gjorde konsumentverket en undersökning av lekplatser i några av landets kommuner och upptäckte att brister är vanliga. Anna Strandberg är barnsäkerhetsexpert och tycker att man ska se allvarligt på misskötta lekplatser.

– Det finns ju en uppenbar risk för skador om det finns spik som sticker rakt ut. Annars är det öppningar där barnen kan fastna och bli hängandes som innebär de största riskerna.

I våras tog kommunen fram en lekplatsstrategi som innebär att de till antalet ska halveras, från cirka 100 stycken till 50, samtidigt som ingen ska ha mindre än 500 meter (fågelvägen) till en lekplats. Enligt Christer Björk på samhällsbyggnadsförvaltningen är lekplatsen vid Östra gränd en av dem som även i fortsättningen ska finnas kvar och meningen är förstås att den ska vara i gott skick.

– Tillsynen från Svevias sida ska enligt avtalet ske kontinuerligt vilket väl åtminstone borde betyda minst en gång i månaden.

John Palm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons