Annons

Bromölla satsar på barnkultur

Kulturnämnden vidgar sin satsning på teater för barn och ungdomar. Trots ett sparbeting 2004 utökas antalet skolteaterföreställningar med 50 procent under året.
Bromölla • Publicerad 20 januari 2004

– Det handlar inte om att vänja barn att bli kulturkonsumenter utan om att ge upplevelser, säger kulturchef Lina Campbell på Bromölla kommun.

Kulturnämnden i Bromölla har precis som andra nämnder i kommunen fått sparkrav för 2004. Kristianstadsbladet har tidigare berättat att det kommer att bli förändringar när det gäller bidragen till föreningarna. Föreningsstödet för särskilda åtgärder, som till exempel köp av ny gräsklippare till fotbollsplanen, försvinner helt och lokalstödet förblir oförändrat för 12:e året i rad. Dessutom drar man ner på allmänkulturen och då till exempel på kulturmiljövården.

Annons

– Det finns ett totalt sparbeting och vi måste se till vilka pengar vi har och hur vi fördelar dem, säger Lina Campbell.

Men det finns ett område där kulturförvaltningen inte sparar och det gäller barn- och ungdomskulturen. Tvärtom utökas satsningen på skolteater för grundskolelever under 2004. Tanken är att öka antalet föreställningar per barn med 50 procent. – Kulturnämnden höjer målet 2004. Tidigare har målet varit att varje elever ska få gå på en teaterföreställning per år, nu ökar vi detta till 1,5 föreställning per år, säger Lina Campbell.

Hon berättar att Bromölla kommun har haft en bra satsning som det varit, men eleverna behöver fler pjäser och dansföreställningar om det ska ge något bestående.

– Ska det få betydelse räcker det inte med ett nedslag om året. Nio föreställningar under grundskolan är inte särskilt mycket, säger kulturchefen och fortsätter:

– I detta fall är mängd kvalitet. Fler upplevelser ger mer. Lina Campbell anser att det är viktigt att barnen får uppleva kultur. Enligt henne behandlar kulturen ofta stora frågor som annars kan vara svåra att ta på. Hon exemplifierar med frågor som rör livet, döden och vänskap.

Förutom Kultur-Ungdom-Barn, KUB, där skolteatern ingår kommer författarbesöken i kommunens skolor att prioriteras. Barnbibliotikarie Magdalena Jeppson berättar att man sedan tidigare har haft besök av författare, men att det skett med oregelbundna mellanrum. Nu ska besöken planeras in och i vår är det årskurs 6 tur.

En annan barn- och ungdomskulturell verksamhet som får ökade anslag under 2004 Ung kultur möts, UKM. UKM arrangerar årligen kulturfestivaler där de medverkande är mellan 13 och 20 år.

– Annars har vi bara musikskolan för egen utövning, säger Lina Campbell.

Vad säger du till dem som anser att man borde satsa på vård i stället?

– Jag vill egentligen inte ge mig in i den diskussionen. Jag ser kultur som förebyggande vård. Dessutom handlar det inte om nya pengar utan om omfördelning inom vår ram, säger Lina Campbell.

Annons

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons