Annons

Bromölla skeptiskt till barnombud

Regerings barnombudsman Lena Nyberg uppmanar alla kommuner och landsting att inrätta lokal företrädare för barn och unga. I Bromölla är man skeptiska.
Bromölla • Publicerad 27 januari 2004

Barns och ungdomars inflytande i samhället bör stärkas och så även i Sveriges kommuner. Det anser regeringens barnombudsman Lena Nyberg. I en debattartikel i Smålandsposten påpekar hon att barnombudsmannen föreslagit regeringen att kommuner, landsting och regioner bör uppmanas att inrätta lokala företrädare för barn och unga.

– Ett lokalt barn- och ungdomsombud kan i dessa sammanhang fungera som en länk mellan barn, ungdomar och vuxna, påpekar hon i debattartikeln.

Annons

Lena Nyberg har överlämnat en rapport, "Uppdrag barn och unga" till regeringen. I den ventileras två exempel på kommuner som valt att ta olika vägar när det gäller lokala företrädare för barn. Uppsala tas upp som ett föredöme medan Växjö kritiseras. Lena Nyberg har reagerat på att Växjö i besparingstider planerar att dra in det lokala barnombudet.

– Vi har tagit upp Växjö som exempel och ser med oro på att denna funktion med lokalt ombud eventuellt inte kommer att finnas kvar, berättar hon. I Bromölla kommun kommer uppmaningen om ett lokalt ombud för barn och unga som en överraskning. Bengt-Arne Lennartsson, förvaltningschef på barn- och utbildningskontoret, känner inte till barnombudsmannens utspel, men en sak kan han klarlägga.

– Det finns inget sådant ombud i Bromölla, säger han och fortsätter:

– Och jag har aldrig varit med om att det diskuterats.

Åke Hammarstedt (s), kommunalråd i Bromölla, är inte helt nöjd med att regeringen eventuellt kommer att ge kommunerna direktiv om att inrätta en barnombudsman.

– Det jag inte gillar är när staten kommer med pekpinnar om vad man ska göra, men inte berättar hur det ska finansieras, säger han.

Han anser att förslaget inte har någon lokal förankring och en ingrediens när något nytt ska införas är att kommunerna är positiva. Hammarstedt ställer sig frågande till vad ett lokalt barnombud ska göra.

– Vi har ju kuratorer, påpekar han.

I dag onsdagen den 28 januari väntas regeringen fatta beslut om man ska gå på barnombudsmannens linje och rekommendera kommuner och landsting att inrätta lokala barnombud. Roger Bing

0456-29 000

Annons

roger.bing@kristianstadsbladet.se

Barnombudsmannens förslag

Hälften av alla kommuner, landsting och regioner bör ha inrättat ett lokalt barn- och ungdomsombud inom tre år.

Det lokal barn- och ungdomsombudet bör åläggas anmälningsskyldighet i enlighet med socialtjänstlagen.

Personer som erbjuds tjänst som barnombud bör visa utdrag ur belastningsregistret.

Sekretesskydd bör införas för det som kommer fram i verksamheten och handlar om enskilda personer.

Läs mer om barnombudsmannens förslag på www.bo.se.

Källa: Barnombudsmannen.

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons