Annons

Bromöllas ungdomar arbetslösa

Bromölla har högre ungdomsarbetslöshet än genomsnittet i Skåne. Det visar årsstatistiken från 2003 och arbetsförmedlingen vädjar till företag att ta emot praktikanter.
Bromölla • Publicerad 22 januari 2004

– Vi uppmanar kommunens företag att ta emot praktikanter. Utan företagens hjälp är det svårt att göra vårt arbete, säger Carina Hubertsson.

Hon är chef över arbetsförmedlingen i Bromölla, Broby och Osby och hon konstaterar att andelen arbetslösa ungdomar i Bromölla är högre än genomsnittet i Skåne. Arbetsmarknadsverkets årsstatistik visar att 8,9 procent av Bromöllas ungdomar i åldrarna 18 till 24 år var arbetslösa under 2003. Motsvarande siffra för hela Skåne var 7,6 procent. – Arbetslösheten bland ungdomar är ett mått på hur hela samhället mår. Ungdomar är de individer som har minst arbetslivserfarenhet och många kanske saknar utbildning. Det är en utsatt grupp och det är viktigt att ungdomar är sysselsatta och att de har något vettigt att göra på dagarna, säger Carina Hubertsson.

Annons

I de övriga kommunerna i nordöstra Skåne är arbetslösheten bland ungdomar lägre än i Bromölla. I Kristianstad är nivån 7,9 procent, i Hässleholm 7,8 procent, i Osby 8,3 procent och i Östra Göinge 8,4 procent.

– Vi kan inte acceptera att så många ungdomar saknar jobb. I Bromölla startar vi ett projekt, som finansieras med pengar från EU, för att ändra på situationen.

När det gäller arbetslösheten generellt är nivån i Bromölla lägre än övriga kommuner i både nordöstra Skåne och västra Blekinge. Årsstatistiken från 2003 visar att den genomsnittliga arbetslösheten under året varit 4,3 procent och motsvarande siffra för hela Skåne är 6,2 procent. Men arbetsförmedlingen väntar en försämring av situationen. – Arbetsmarknadsläget i Bromölla har varit gynnsamt men det försämras. Problematiken är varslen den senaste tiden, säger Carina Hubertsson.

Hon konstaterar att situationen på arbetsmarknaden försämras i hela Skåne.

– Det är många som vill bo och leva i Skåne men det finns inte arbete till alla och jobben blir allt färre. Här i nordöstra hörnet känns det att arbetsmarknaden hårdnat.

Hon ger en dyster prognos av utvecklingen under 2004.

– Det handlar om att göra det bästa av situationen. 2004 kommer att vara avvaktande eftersom vi fortfarande väntar på ett uppsving i USA. Penningpolitiken och räntenivån i USA har stor betydelse för hur industrin i Sverige går, säger Carina Hubertsson och fortsätter.

– Vi är många som frågar oss när konjunkturuppgången som vi väntar på kommer och hur det har blivit så här.

Hon ser dock en ljusning i konjunkturläget.

– 2005 hoppas vi att det kommer en konjunktursvängning.

Annons

Jerker Hagman

0456-29000

jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

Ungdomsarbetslöshet (och arbetslöshet) i nordöstra Skåne under 2003

Bromölla: 8,9 procent (4,3)

Östra Göinge: 8,4 procent (4,7)

Osby: 8,3 procent (5,3)

Kristianstad: 7,9 procent (5,3)

Hässleholm: 7,8 procent (5,3)

Källa: Arbetsmarknadsverket

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons