Annons

Brukets förhandlingar haltar

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare på Stora Enso i Nymölla haltar.
Bromölla • Publicerad 6 januari 2004

– Det har inte hänt någonting kan man säga, konstaterar Tommy Nordkvist från Pappers.

På Nymölla bruk är fack och arbetsgivare oeniga om hur många och vilka personer som kommer att tvingas lämna företaget någon gång under året. Tommy Nordkvist, ordförande i Svenska Pappersindustriarbetareförbundets avdelning 21 på Stora Enso i Nymölla, accepterar inte företagets beslut, från slutet av oktober, att varsla 89 personer om uppsägning.

Annons

– Pappers och ledningen har inte kommit överens, konstaterar Tommy Nordkvist. Hittills har representanterna för arbetsgivar- och arbetstagarsidan förhandlat om hur organisationen ska se ut med den minskade personalstyrkan. Nästa steg i diskussionerna blir att bestämma en turordningslista för uppsägningarna.

– Vi har olika uppfattningar om konsekvenserna av varslen och om turordningsreglerna, konstaterar Tommy Nordkvist.

Han berättar att företagsledningen har uttalat målet att förhandlingarna ska vara färdiga i februari. Han är tveksam till att det målet kommer att kunna uppfyllas.

– Det beror på om vi lyckas komma överens.

Tommy Nordkvist förutspår att de första personer som kommer att tvingas lämna företaget slutar någon gång till hösten.

Hur många anställda accepterar Svenska Pappersindustriarbetareförbundet att företaget säger upp?

– Vår utgångspunkt är att inte acceptera några uppsägningar. Gun Ekholm-Nilsson, ordförande i Svenska industritjänstemannaförbundets avdelning på Nymölla bruk, berättar att förhandlingarna haft paus under jul och nyår men att de kommer att återupptas i mitten av januari.

– Vi är mer eller mindre överens om hur själva organisationen ska vara uppbyggd och ändringarna av arbetsuppgifter men det kommer nog att vara många turer innan det är klart, säger Gun Ekholm-Nilsson.

Det var den 29 oktober som Nymölla bruk tillkännagav att företaget varslar 89 av de 910 anställda om uppsägning. Varslen omfattar 67 kollektivanställda och 22 tjänstemän. Ledningen motiverar personalminskningen med att företaget måste genomföra besparingar. Nymölla bruk ska reducera kostnaderna med 50 miljoner kronor årligen och genom att minska antalet anställda med 89 personer räknar företaget med att spara 30 miljoner kronor per år. Företagets vd, Dieter Fischer, har förklarat att åtgärden måste vidtas för att garantera fabrikens långsiktiga lönsamhet. Han har också förklarat att uppsägningarna inte påverkar produktionskapaciteten eftersom bolaget investerat i teknikutveckling, rationaliseringar och effektiviseringar.

Facket reagerade på varslen genom att kritisera företagsledningen. Svenska Pappersindustriarbetareförbundet uttryckte ståndpunkten att åtstramningarna är alltför långtgående och att informationen inför varslen varit bristfällig.

Annons

Jerker Hagman

0456-29000

jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons