Annons

Chefsåklagaren yrkar på mord

Chefsåklagaren vill ha 19-åringen fälld för mord. Försvaret hävdar att gärningen ska bedömas som grov misshandel och vållande till annans död.
Bromölla • Publicerad 2 mars 2013

På fredagen presenterar chefsåklagare Pär Andersson målet i sin sakframställning. Han beskriver hur 51-åringen dog omedelbart, visar en tidsaxel och skriftlig bevisning. Han har också med sig en likadan fällkniv som mordvapnet. Rättens ledamöter får känna på kniven och uppmanas av chefsåklagaren att inte skära sig.

51-åringen kom till restaurang Royal Thai med sin särbo. De åt och drack.

Annons

Särbon lämnade restaurangen. Strax före klockan 20 stod 51-åringen utanför och pratade i telefon när 19-åringen kom ut. Det blev bråk och 19-åringen tog fram en kniv.

– Händelseförloppet är oerhört kort, säger Pär Andersson.

Dödar direkt

Ett hugg är direkt dödande.

19-åringen cyklar från platsen, möter en 24-åring som han ska sälja knark till och hoppar in i dennes bil.

De kör hem till 19-åringen och hämtar cannabisen. Sedan tar de vägar genom skogen till Sölvesborg.

I bilen tar 19-åringen upp kniven och fäller ut det blodiga bladet.

Enligt 24-åringen hotar 19-åringen honom om han berättar vad han vet för polisen. 19-åringen uppmanar 24-åringen att städa bilen. På vägen hem köper 24-åringen städgrejer. Men polisens tekniker hittar 51-åringens blodspår i bilen.

Hjälper till

I Sölvesborg träffar 19- åringen två kompisar. Enligt chefsåklagaren hjälper de 19-åringen att bli av med kläder, skor och kniv.

Annons

De fyller en petflaska med bensin och betalar fjorton kronor på en bensinmack. Vid Slottsudden i Sölvesborg eldas bevisen upp. Kniven kastas i havet. Den hittas av Kustbevakningens dykare och bär 51-åringens dna.

Vid rättegången erkänner 19-åringen att han bragt 51-åringen om livet med ett knivhugg, men hävdar att han inte haft uppsåt att döda.

Enligt hans försvarsadvokat Eva Johansson ska gärningen bedömas som grov misshandel och vållande till annans död.

Rättegången fortsätter på måndag och avslutas på tisdag.

Maria Sällberg
Birgitta Mattisson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons