Annons

Dåliga avlopp gör stor skada

Sju av tio enskilda avlopp i Bromölla kommun är underkända och renarinte utsläppen tillräckligt. Senast 2010 ska alla undermåliga avlopp vara godkända.
Bromölla • Publicerad 15 januari 2004

– Lagstiftningen kom 1969, så vi ligger inte i framkant precis, säger Øjvind Hatt, miljöchef i Bromölla.

Varje person i Bromölla använder i genomsnitt 200 liter vatten om dagen. Största delen av detta förorenas och blir avloppsvatten som om det orenat släpps ut i vattenmiljöer kan leda till övergödning eller förorening. I kommunen har man gjort fem inventeringar av Bromöllas 700 till 800 enskilda avlopp. Senast under hösten 2003 gjorde kommunen en stickprovskontroll. Helhetsbilden är att 70 procent av de enskilda avloppsanläggningarna, det vill säga de avlopp som inte är kopplade till de kommunala reningsverken, inte är godkända.

Annons

– Fem fastigheter med undermåliga enskilda avlopp släpper ut lika mycket fosfor som hela Näsum, säger Øjvind Hatt.

En åtgärdsplan som miljö- och hälsoskyddsnämnden tagit fram säger att "senast år 2010 skall samtliga undermåliga avloppsanläggningar har åtgärdats/erhållit tillfällig dispens".

Följs inte uppmaningen riskerar fastighetsägaren ett föreläggande i ett första skede för att sedan drabbas av ett vite. Graden av åtgärder som behöver göras spänner över hela skalan.

– Det kan var från de som knappt har något alls, exempelvis sommarstugor som har torrdass och låter tvätt- och diskvatten gå rakt ut i marken, till dem som bara behöver göra mindre åtgärder, säger Øjvind Hatt. Han berättar att det är fastighetsägaren som får stå för kostnaderna. Kostnader som, Øjvind Hatt uppskattar, kan komma att hamna någonstans mellan 20000 kronor och 50000 kronor beroende på hur mycket som behöver åtgärdas.

– Men det höjer ju fastighetsvärdet. Har du ingen godkänd avloppsanläggning så sjunker priset, säger han.

Två områden är speciellt utsatta i kommunen. I Axeltorp har avloppsvattnet inte har möjlighet att filtrera ner i marken utan rinner längs den täta leran och berggrunden. Detta är extra känsligt då Axeltorp ligger nära Ivösjön och därför är sannolikheten stor att dåligt renat avloppsvatten hamnar i sjön.

Det andra problemområdet är Grödby/Håkanryd. Här har många godkända avlopp, i teorin i alla fall. Men eftersom grundvattnet är ovanligt högt i detta område. – Hög grundvattennivå är mycket besvärligt och det är ett sorgebarn i många kommuner, säger Øjvind Hatt.

Han berättar att miljökontoret just nu tittar på hur man ska hantera problemet i detta område.

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons