Annons

En kosmisk fantasiresa på Humlescenen

"De stora är väldigt väldigt konstiga". Det konstaterar Lille Prinsen i pjäsen med samma namn. I går och i dag visas den för barnen i Bromölla.
Bromölla • Publicerad 22 januari 2004
Teater Kapija från Abbekås i södra Skåne spelar teater i Bromölla.BILDER: PER ROSENQVIST
Teater Kapija från Abbekås i södra Skåne spelar teater i Bromölla.BILDER: PER ROSENQVISTFoto: 
Lille Prinsen bor på planeten B 612 och en vän är hans blomma. Under torsdagen och fredagen denna vecka får barnen i årskurs 4 och 5 i Bromölla kommun följa med på hans resa genom rymden.
Lille Prinsen bor på planeten B 612 och en vän är hans blomma. Under torsdagen och fredagen denna vecka får barnen i årskurs 4 och 5 i Bromölla kommun följa med på hans resa genom rymden.Foto: 

Utomhus är det klart, men kallt. Kylan biter i kinderna och avsaknaden av långkalsongerna gör sig gällande på ett högst påtagligt vis. Därför är det ganska skönt, för att inte säga helt fantastiskt, att få komma in i värmen på Humleskolan och Humlescenen.

Och vi är inte ensamma där. Några minuter i klockan 11.00 på torsdagsförmiddagen släntrar ett 80-tal barn från Gualövs och Edenryds skolor in. Stolarna som satts upp framför scenen fylls raskt. Ljuset släcks och in på scenen vandrar en man. En man som en gång var en pojke med rik fantasi, men som nu blivit en konstig och begränsad vuxen. Skådespelarna Janna Eriksson och Mladen Puric från Teater Kapija i Abbekås är under två dagar på besök i Bromölla. Alla barn i årskurserna 4 och 5 har bjudits in till Humlescenen för att följa Lille Prinsens äventyr på sin resa från sin egen planet, B 612, till jorden. Teater Kapija kallar föreställningen för en "kosmisk roadmovie".

Annons

– Det är en poetisk och stark föreställning. Vi har ambitionen att beröra folk på djupet, säger Mladen Puric.

Janna Eriksson berättar att Lille Prinsen är teatersällskapets barnproduktion. En föreställning som hade premiär i mars 2003 och som sedan dess spelats mellan 40 till 50 gånger. Vid sidan av denna barnföreställning turnerar Teater Kapija med Jaktgeväret. En pjäs som kunnat ses av teaterintresserade från Boliden i norr till Skurup i söder. Under två dagar ger Janna Eriksson och Mladen Puric Lille Prinsen i Bromölla. Barnen åker tillsammans med Lille Prinsen genom rymden och kommer till olika planeter som befolkas av vuxna. Han träffar en kung, en affärsman som tror han äger stjärnorna och ett fyllo som säger:

– Jag dricker för att jag skäms över att jag dricker.

Efter 45 minuter är föreställningen slut och barnen lämnar sina platser. Omdömena är skiftande. Sådär säger någon, en annan brer på med ett jätteleende och ger betyget jättebra medan en tredje tycker att det var lite svårt att förstå innehållet i pjäsen.

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons