Annons

En pigg 50-åring med många prickar

I ett halvt decennium har båtklubben Pärlan gjort ett utmärkt jobb i östra Ivösjön. 34 av sjöns 61 prickar är utsatta av klubben. På lördag firar man 50-årsjubileum med en familjedag i småbåtshamnen.
Bromölla • Publicerad 24 augusti 2009
Sjöräddningen i Yngsjö kommer till båtklubben Pärlans 50 årsdag. Bild: Anna Bank
Sjöräddningen i Yngsjö kommer till båtklubben Pärlans 50 årsdag. Bild: Anna BankFoto: 

Den 14 mars 1959 föddes en ny förening hemma hos Edvin Persson. En knapp vecka senare hölls det första föreningsmötet och klubben fick sitt namn Ivösjöns Båtklubb Pärlan. Första året hade förening 47 medlemmar, i dag är man uppe i 540.

Klubben prioriterar sjösäkerhet till sjöss.

Annons

– Det började en gång i tiden med att man började tillverka och sätta ut sjömärken. 34 stycken har det blivit och det har gjorts helt ideellt, säger Alf Norderyd, sekreterare i Pärlan.

Sjömärkena placeras ut i Ivösjön senast den 15 maj och tas upp den första oktober. Allt för att de inte ska förgås om isen lägger sig på sjön. Det är ett tungt och hårt jobb.

– Jag skulle inte klara av det, säger Alf Norderyd.

– Därför använder vi bara de största och starkaste medlemmarna, tillägger ordförande Leif Zadig.

På lördag kommer man att demonstrera hur sjömärkena ser ut, och då även den del som ligger dold under ytan. Huvudattraktionen under denna hamnfest är sjöräddningsövningen som kommer att genomföras på Ivösjön där sjöräddningssällskapet i Yngsjö och en sjöräddningshelikopter från Kallinge ska undsätta skeppsbrutna ur sjöns böljande vatten. Förutom sjöräddning bjuds det bland annat på visning av nya båtar och fiskeutrustning, räddningstjänsten visar sin nya stegbil och Eva P visar bilder från Ivösjön. Alf Norderyd talar sig dessutom varm för passagerarfartyget M/S Klacken som ligger förtöjd i hamnen på lördag.

Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons