Annons

Fjärrvärme framtiden i Näsum

Ett värmeverk som ska förse Näsum med fjärrvärme stämmer väl med den energiplan som Bromölla jobbar efter. Detta och att använda gas på Åsen till uppvärmning utreds.
Bromölla • Publicerad 16 januari 2004

Centerpartiet har ställt en motion till kommunfullmäktige som bland annat talar om att kommunen bör placera ett värmeverk på sågen i Näsum eller använda den panna som redan finns där. Detta för att producera fjärrvärme till bostäder i Näsum.

Motionen har behandlats i kommunstyrelsens arbetsutskott och enligt kommunalrådet Åke Hammarstedt (s) är centerpartiets förslag inget nytt.

Annons

– Dessa funderingar har funnits en tid. Vi höll på att titta på exakt vad de skriver redan innan, säger han. Han berättar att kommunen haft en konsult som tittat på möjligheterna att driva ett mindre värmeverk i Näsum för att ge möjlighet att erbjuda fjärrvärme till Näsumsborna. En stor pusselbit föll på rätt plats när Bromölla kommun köpte sågen i Näsum av Tarkett. Helt plötsligt fanns möjligheten att ta närvärme därifrån.

– Det var en av motiveringarna som vi angav för konkurrensverket vid köpet av sågen. Det skulle inte bara vara att gynna företaget utan även Näsumsborna skulle kunna få fjärrvärme, säger Åke Hammarstedt.

Stig Rålund år energikonsulent på Bromölla kommun och har konstaterar att fjärrvärmetankarna i Näsum har tagit ett rejält steg framåt i och med att kommunen förvärvade sågen. Den nya företagsledningen har visserligen nyss börjat, men enligt Stig Rålund är den intresserad av förslaget.

– Projektet som sådant är mycket intressant, säger han och tillägger att fabriken ligger strategiskt bra placerad. Stig Rålund berättar att det finns två tänkbara alternativ. Antingen används den befintliga pannan, efter några justeringar, eller så får man sätta in en ny flispanna. Tanken är hur som helst att 200 villor ska kunna knytas till systemet.

– Det blir många oljeeldade pannor man skulle kunna ersätta, säger han.

Tanken är att värmeverks-pannan på sågen i Näsum ska eldas med biobränsle. Stig Rålund berättar att biobränsle i detta fall handlar om spill från fabriken. När Tarkett drev fabriken blev det gott om spill, men hur mycket det kommer att bli under Forest King är osäkert.

– Vi håller på att undersöka det, säger han. Redan 1999 informerade Bromölla kommun Näsumsborna om kommunens planer på att använda överskottsvärme från förbränningsanläggningen på Åsens avfallsstation kan komma att användas för att värma hushållen i Näsum.

–  Nerbrytningsprocessen avger gas och undersökningar som gjort visar att den till 40 procent består av metangas. Det är den som är intressant, säger Stig Rålund och tillägger att det teoretiskt skulle kunna värma ett 100-tal villor.

Han påpekar att detta fortfarande är på utredningsstadiet. En enkel intresseanmälan har skickats ut till Näsumsborna och av de som svarade på den var sex av tio intresserade av att ansluta sig till ett eventuellt fjärrvärmenät.

Roger Bing

Annons

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons