Annons

Flyttad sten måste tillbaka

Länsstyrelsen kräver att Trolle Ljungbys personal ska följa lagen. Myndigheten konstaterar att det fornminne som flyttats i strid mot kulturminneslagen måste läggas tillbaka.
Bromölla • Publicerad 30 januari 2004

Länsstyrelsen tillrättavisar Trolle Ljungbys personal. Sonja Wigren, handläggare på kulturmiljöfunktionen, har varit i kontakt med godset och påpekat vikten av att lagen efterlevs.

Hon konstaterar att bortforslandet av fornminnen är ett brott mot kulturminneslagen och att personalen på godset måste lägga tillbaka den flyttade delen av fornlämningen Kjese mölla till den historiska miljön vid Skräbeåns strand i Nymölla.

Annons

– Vi har träffats och de har sagt att de ska lägga tillbaka stenen, konstaterar Sonja Wigren. Det var våren 2002 som boende i Nymölla upptäckte att en del av fornlämningen Kjese mölla var försvunnen. Det som fattades var ett altarstort stenblock som utgjort den gamla kvarnens brygga för in- och utlastning av mjöl- och sädessäckar.

– Vi har löst det här på ett vänskapligt sätt. De har inte gjort detta med berått mod. De gjorde ett misstag, säger Sonja Wigren. Ingvar Haglund, boende i Nymölla och medlem i Skräbeåns mölleförening, välkomnar beskedet att fornlämningen ska återställas.

– Vi vill gärna att den kommer tillbaka. Det är inte tal om annat.

Ingvar Haglund har en speciell anknytning till den gamla kvarnen.

– När jag föddes bodde mina föräldrar i bostadsdelen i Kjese mölla. Min far var smed på Malmbergs smedja i Nymölla, säger han och fortsätter.

– När möllan var i bruk kom det bönder från alla håll och kanter och lastade in säckar. De kom från Edenryd, Tosteberga, Åby, Grödby och Råby. Det har trampats mycket på den stenen.

Johan Dahlén, arkeolog på Regionmuseet i Kristianstad, framhåller att det inte hör till vanligheten att fornlämningar flyttas för att användas vid till exempel husbyggen.

– Det är inget jätteproblem. En och annan runsten flyttas för att rädda den undan skador vid snöröjning. Det händer också att milstenar flyttas men de flesta fornminnen går inte att flytta, säger Johan Dahlén.

Vad tycker du om att anställda på Trolle Ljungby använder ett fornminne som trappsten.

– De borde, med tanke på de värden som finns på Trolle Ljungby, ha varit medvetna om tillståndsplikten. Det är upp till länsstyrelsen att besluta om det är tillåtet att flytta ett fornminne. Det kan inte den enskilda markägaren bestämma.

Annons

Jerker Hagman

0456-29000

jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

Fakta/ Fornlämningen Kjese mölla

Lämningen ligger vid Skräbeån i närheten av det gamla garveriet i Nymölla.

Fornminnet är från 1600-talet och består av ruinerna av en kvarn, ett boningshus och en ladugård.

Lämningen finns upptagen i Riksantikvarieämbetets fornminnesregister.

Källa: Länsstyrelsen i Skåne län

Fakta / Lag om kulturminnen

2 kap. Fornminnen

Annons

1 § Fasta fornlämningar är skyddade enligt denna lag.

6 § Det är förbjudet att utan tillstånd enligt detta kapitel

rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse,

plantering eller på annat sätt ändra eller skada en fast

fornlämning.

NYMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons