Annons

Förälskad i Afghanistan

Hur gör man för att sprida livsviktig information till civilbefolkningen i ett osäkert och krigshärjat land? Bromöllabon Mathias Hagström är expert på ämnet.
Bromölla • Publicerad 12 augusti 2009
Mathias Hagströms projekt i Afghanistan har gett honom i kulturen. Här tillreder han grönt té med mynta. Bilder: Ronnie Smith
Mathias Hagströms projekt i Afghanistan har gett honom i kulturen. Här tillreder han grönt té med mynta. Bilder: Ronnie SmithFoto: 
Mathias hagström visar hur skägget skulle vara enligt Talibanerna. Stort som en knuten näve. Första gången han åkte dit var han nervös över sin klena skäggväxt.
Mathias hagström visar hur skägget skulle vara enligt Talibanerna. Stort som en knuten näve. Första gången han åkte dit var han nervös över sin klena skäggväxt.Foto: 
Foto: 
Han har lärt sig mycket om Afghanistan under sin tid i landet och bland annat hur man vistas i områden kontrollerade av Talibanerna.
Han har lärt sig mycket om Afghanistan under sin tid i landet och bland annat hur man vistas i områden kontrollerade av Talibanerna.Foto: 

Efter tre månaders vistelse i Afghanistan har han förälskat sig i landet.

För att undvika kidnappningsförsök av kriminella grupper klädde sig Mathias Hagström i traditionella afghanska kläder och lät skägget växa. Allt för att smälta in.

Annons

– Om de tror att man är muslim så är det mindre risk för att bli kidnappad, säger han och berättar att hans skäggväxt inte riktigt räckte till under hans första vistelse i landet år 2000.

Trots farorna med att resa runt i landet har han förälskat sig i det och han talar varmt om det afghanska folket och särskilt den gästvänlighet han möttes av. På köksbordet hemma i huset i Bromölla dukar han upp med grönt te med mynta i och typiska afghanska godsaker: dadlar, nötter och torkad getost.

Mathias Hagström har tidigare studerat kommunikation och just nu skriver han sin uppsats, baserad på vistelsen i Afghanistan, för att få ut en magisterexamen i Internationella utbildningsstudier vid Roskilde universitet.

Syftet med resan i Afghanistan var att studera hur information om minor och hemmagjorda sprängladdningar (IED) når ut till befolkningen. Förra året dödades mer än 500 civila afghaner och över 1 000 skadades av minor, vägbomber och bilbomber. Ofta är det hemmagjorda eller improviserade bomber som dödar och i vissa fall hade bombdåden eller olyckorna med minor kunnat undvikas om rätt information nått fram. Han berättar att man försöker lära ut hur man kan se tecken på var en sprängladdning placerats och lära barn att aldrig röra minor.

– Det svåra är att nå ut till landsbygden. Där har staten ofta förlorat kontrollen till talibanerna eller andra grupper och det kan vara svårt och farligt att ta sig dit, säger Mathias Hagström.

Arbetet med att utbilda befolkningen om farorna pågår hela tiden och han hoppas att hans studie ska hjälpa till att utveckla och effektivisera arbetet.

Mathias Hagström och hans flickvän som båda är danskar, bosatte sig i Bro-mölla för två år sedan.

De behövde bo större efter att de fått barn och de fann att Bromölla var både vackert och hade bra förbindelser med Danmark och flickvännens studiestad, Lund.

Nyligen fick Mathias Hagström en artikel om sitt arbete publicerad i en erkänd amerikansk tidskrift. Publiceringen är en karriärframgång men framförallt ett tecken på hur viktigt hans arbete är.

I januari räknar han med att kunna plocka ut sin examen och sedan vill han fortsätta sitt jobb med minor och sprängladdningar och det gör han gärna i Afghanistan.

Annons

– Ja mycket gärna, det är ett fantastiskt land.

John Palm

@05 Funktion olåst inget indrag:Fakta:

Namn: Mathias Hagström

ålder: 31

Familj: Sambo och två barn.

Yrke/studier: Studerar kommunikation och internationella utbildningsstudier.

Special område: informationsspridning om IED (improviserade sprängladdningar) i Afghanistan

Aktuell: Publicerade en artikel om sitt arbete i amerikanska The Journal of ERW and mine action.

John Palm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons