Annons

Generationer hjälps åt i båten

Ove Persson har bedrivit kustnära fiske vid Tosteberga i nästan 80 år. Nu får han hjälp av sondottern Matildha Persson från Bromölla.
Bromölla • Publicerad 6 april 2005
Fisketuren igår förmiddag genomfördes i blåst och regn.
Fisketuren igår förmiddag genomfördes i blåst och regn.Foto: 
Matildha Persson går i årskurs åtta på Dalaskolan i Bromölla och har en praoplats hos sin farfar Ove Persson.
Matildha Persson går i årskurs åtta på Dalaskolan i Bromölla och har en praoplats hos sin farfar Ove Persson.Foto: 
Matildha Persson hjälper sin farfar Ove Persson att bedriva kustnära fiske utanför Tosteberga. Bilder: Lasse Ottosson
Matildha Persson hjälper sin farfar Ove Persson att bedriva kustnära fiske utanför Tosteberga. Bilder: Lasse OttossonFoto: 

Sedan Ove Persson var sex år gammal har han sysslat med fiske. I hela sitt liv har han bedrivit kustnära fiske efter ål, lax, sik, gädda, abborre och flundra vid kobbar, skär och öar i vattnen utanför Tosteberga.

– Det blir några hundra kilo fisk om året. Jag säljer det mesta och använder lite själv, säger Ove Persson. Tidigare bedrev han fiske parallellt med arbeten inom stärkelseindustrin och på sågverket i Gualöv. Sedan han gick i pension 1982 har han haft möjlighet att satsa mer tid på fisket.

Annons

– Mina förfäder var fiskare. Det här yrket är en tradition i min släkt, säger Ove Persson.

Nu har han fått hjälp av sin sondotter Matildha Persson. Hon går i årskurs åtta på Dalaskolan i Bromölla och den här veckan får hon och hennes klasskamrater erfarenhet av yrkeslivet via olika praoplatser.

– Det är kul. Jag har varit med på somrarna tidigare och fiskat. Det är lika kul oavsett vilken fisk som fångas, säger hon. Matildha Persson har inte bestämt sig för om det är fiskare hon ska bli.

– Jag vet inte riktigt vad jag vill jobba med, säger hon.

Nu är det säsong för att fånga lax och sik med nät. Inom fiskerinäringen är det solens uppgång som markerar startpunkten för arbetsdagens början.

– På sommaren börjar jag mellan klockan fyra och fem på morgonen. Nu på våren blir det lite senare, säger Ove Persson.

Fisket längs kusten vid Tosteberga har gamla anor. Den äldsta byggnaden vid Tosteberga hamn är från 1700-talet och längs vattenlinjen i området finns många märken av den äldre typ av båtplatser som kallas kausar.

– Vi byggde hamnen 1946. Vi fick 80000 kronor i statsbidrag och det räckte till att muddra och bygga stenpirar. Det blev till och med pengar över och de användes till att bygga en väg till byn, minns Ove Persson. Sedan dess har trafiken i Tosteberga hamn minskat. Tidigare hade över tio yrkesfiskare Tosteberga som hemmahamn.

– Med de lagar som är nu har man krympt möjligheterna för yrkesfisket. Dessutom konkurrerar sälar och skarvar om fisken, säger Ove Persson.

Han konstaterar att befolkningen i Tosteberga sjunker. Antalet lantbrukare har blivit färre och det tidigare invånarantalet på 300 personer har krympt till 140.

Annons

Ove Persson är född och uppvuxen i Tosteberga och har bott där i hela sitt liv. Han har inga planer på att flytta därifrån.

– Jag ska fortsätta att fiska så länge jag är frisk och orkar.

Jerker Hagman

0456-29 000

jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

TOSTEBERGA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons