Annons

Häckande måsar för närgångna

Ett gäng häckande fiskmåsar har förlagt sitt läger till byggnaderna på och omkring Ifötorget i centrala Bromölla.
Bromölla • Publicerad 5 juli 2008

Följden har blivit att personer som har befunnit sig i området har fått närgången uppvaktning av fjäderfäna. Anledningen till måsarnas beteende är att de vill skydda sina nykläckta ungar från utomstående individer.

- Det är inte helt ovanligt att ungarna ramlar ner på marken innan de lär sig flyga. Det är då måsföräldrarna blir oroliga och kan bli närgångna mot den som kommer för nära, berättar Öjvind Hatt, chef för miljökontoret i Bromölla.

Annons

Är måsarna en fysisk fara för allmänheten?

- Nej, det tycker jag inte. Det värsta som kan hända är att man kan få en skvätt bajs på sig. Måsar har en försvarsmekanism som innebär att de bajsar på den som utgör ett hot. Det är ovanligt att de går till fysisk attack, säger Öjvind Hatt.

Är det här ett problem som kommer att hålla i sig?

- Nej, häckningsperioden är inne i sitt slutskede nu. När den är över kommer måsarna troligen att försvinna, säger Öjvind Hatt.

Markus Danielsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons