Annons

Här får julgrisen en knorr

På Kopparsträdets Hembageri råder full aktivitet. Varje dag ska ett femtiotal marsipangrisar få sina trynen på plats och knorren sättas på rätta stället.
Bromölla • Publicerad 20 december 2002
Knallröda marsipangrisar. Julbakelser vars päroncreme påminner om solig päronsplit.
Knallröda marsipangrisar. Julbakelser vars päroncreme påminner om solig päronsplit.Foto: 
Ulrika Nordqvist, Therese Nilsson Ionescu och Laila Bengtsson på Kopparsträdets Hembageri börjar jobba klockan 3–4 på morgonen under julstöket för att hinna med att baka allting. BILDER: Willy Alm
Ulrika Nordqvist, Therese Nilsson Ionescu och Laila Bengtsson på Kopparsträdets Hembageri börjar jobba klockan 3–4 på morgonen under julstöket för att hinna med att baka allting. BILDER: Willy AlmFoto: 

– Folk har tröttnat på att baka själva. Vi har sålt ovanligt mycket lussekatter, klenäter och mandelmusslor i år, säger Ulrika Nordqvist. Hon startade Kopparsträdets Hembageri för sju år sedan, i källaren hemma i villan. Och affärerna går bra, speciellt i julrushen. Många reser dit långväga från Sölvesborg, Kristianstad och Åhus för att handla vörtbröd och julkakor. När vi tittar in är trion i full gång med att göra marsipangris-bakelser. Med flinka fingrar formar de öron, trynen och knorrar i ett rasande tempo. Designen är deras egen. – Vi har lärt oss själva från egna tips och idéer. Det är inte bara grisar som ser dagens ljus i den väldoftande källaren. Även något så ovanligt som marängelefanter finns att köpa för dem som inte tål gluten eller nötter. – Man kan göra vilka former som helst i maräng. Det är bara att rita formen på ett bakplåtspapper först, säger Ulrika. Lättare sagt än gjort, tänker jag för mig själv. Men för tjejerna i bageriet verkar det kreativa skapandet inte vara någon match. Problemet är bara att få tiden att räcka till. För att hinna med allt måste de börja baka redan klockan tre på morgonen. Efter allt detta jobb, blir det julbak hemma också? – Absolut inte. Jag och min syster har gjort lite knäck och kola, men det är allt. Nej, i jul vill man helst bara bli uppassad säger Ulrika och ser faktiskt lite – men bara lite – trött ut. Elin Dagerbo 044-185500 nyheter@kristianstadsbladet.se FaktaSå här gör du egna marsipangrisar Skär ut en rundel från en mazarinkaka med hjälp av ett mått. Spritsa lite smörcreme ovanpå kakan. Smörcremen kan vara smaksatt med till exempel päron eller jordgubbssmak. Skär ut en rundel i röd marsipan, cirka en decimeter i diameter, och lägg den ovanpå din kaka. ”Stoppa om” den ordentligt vid foten. Hittar man inte röd marsipan i affären kan man färga mandelmassa med karamellfärg och kavla ut. Doppa foten av bakelsen i smält choklad. Nu är ”kroppen” på grisen klar. Skär ut trekanter och nip ihop dem i ena kanten till öron. Rulla en liten boll och gör två hål till trynet. Ringla en liten svans och sätt dit en knorr. Ögonen gör du med vanlig kristyr och pupillerna med pikeringsgelé, som används till tårtdekorationer. Bjud dina imponerade vänner!

Edenryd
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons