Annons

Här inreds Svea hovrätt

Hos Bröderna Persson arbetar man på högtryck med inredningen till Svea hovrätt. I maj levereras de sista delarna till Wrangelska palatset på Riddarholmen i Stockholm.
Bromölla • Publicerad 30 januari 2004
Kjell Scherman sågar ut i en inredningsdetalj som snart ska levereras till Wrangelska palatset i Stockholm.
Kjell Scherman sågar ut i en inredningsdetalj som snart ska levereras till Wrangelska palatset i Stockholm.Foto: 
En hovrätt växer fram. Bröderna Perssons Specialsnickeri AB tillverkar inredningen till Svea hovrätt i Stockholm. Här ser man domarborden som färdigställs av Ulf Frej och Torgny Hemmenby. BILDER: BOSSE NILSSON
En hovrätt växer fram. Bröderna Perssons Specialsnickeri AB tillverkar inredningen till Svea hovrätt i Stockholm. Här ser man domarborden som färdigställs av Ulf Frej och Torgny Hemmenby. BILDER: BOSSE NILSSONFoto: 

– Vi började med arbetet i november. Det är uppdelat i tre etapper. Den första levererades vecka tre, nästa skickas vecka tio och slutleveransen är vecka 20, säger Ulf Persson som driver Bröderna Persson Specialsnickeri tillsammans med sin bror Lars Persson.

Ulf Persson berättar att företaget är en av fyra svenska snickerier som Domstolsverket valt ut som leverantörer av inredning till landets olika rättsinstanser. Bröderna Persson har sedan tidigare gjort inredning till tingsrätterna i Karlskrona och Linköping. Just nu färdigställer man produkter som ska bli domarbord, åhörarbänkar och förhandlingsbord på plan 3 och 4 i Svea hovrätt.

Annons

– Samtidigt håller vi på med tingsrätten och länsrätten i Malmö, säger Ulf Persson. Lars Persson berättar att företaget förutom avtalet med Domstolsverket även gör inredning till banker, apotek och hotell. Som exempel nämner han apoteket i Karlshamn, Hotell Lundia i Lund och till banker i Trelleborg och Båstad.

Inne i fabriken pågår ett febrilt arbete. Fyra av företagets 18 anställda är sysselsatta med att såga, slipa och kantlista olika inredningsdetaljer som så småningom kommer att monteras i Svea hovrätt. Kjell Scherman, som varit på företaget i 20 år, är en av de som jobbar me inredningen till Svea hovrätt.

– Det blir nobelpriset i snickeri för det här, säger han och kör i gång sticksågen.

I en annan del av fabriken kan man med lite fantasi se hur det kommer att se ut i Svea hovrätt när inredningen är på plats. Domarbordet som tillverkas i ek ligger på träbockar och breder ut sig likt ett C. Ulf Persson berättar att underlägget vid domarplatserna kommer att kläs med skinn. Denna bit kommer en firma i Kristianstad att göra och interiörbelysningen levereras av Lyktan i Åhus. Ett nordostskånskt samarbete alltså.

– Ja, det kan man säga, säger Ulf Persson.

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

Fakta om Bröderna Perssons Specialsnickeri AB

Antal: 18 personer.

Annons

Bildades: 1982.

Omsättning: Cirka 20 miljoner.

Inriktning: Specialsnickerier.

Pågående projekt: Gör inredning till Svea hovrätt i Stockholm, Hotell Lundia i Lund samt tingsrätten och länsrätten i Malmö.

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons