Annons

Hela livet på samma arbetsplats

När han var 15 år började han på LB-hus som snickarlärling. Efter nästan fem decennier på samma arbetsplats har Ronny Carlsson hunnit med att prova på det mesta på företagets byggavdelning och har aldrig velat byta arbetsplats. Men nu gör sin sista arbetsvecka innan pensionen.
Bromölla • Publicerad 6 augusti 2009
Bild: Tommy Svensson
Bild: Tommy SvenssonFoto: 
Bild: Tommy Svensson
Bild: Tommy SvenssonFoto: 
Efter nästan fem decennium på LB-hus tar nu Ronny Carlsson ner skylten när han nu gör sin sista arbetsvecka innan pensionen. Foto: Tommy Svensson.
Efter nästan fem decennium på LB-hus tar nu Ronny Carlsson ner skylten när han nu gör sin sista arbetsvecka innan pensionen. Foto: Tommy Svensson.Foto: 

– De här åren har varit en fantastisk resa. Jag har alltid trivts. Det har varit hårt arbete med övertid och många nätter på hotell samtidigt som det har varit ett roligt och varierande arbete med frihet under ansvar, säger han.

När Ronny Carlsson tar emot på sitt rum på LB-hus i Bromölla är det svårt att förstå att han bara har några dagar kvar. Skrivbordet är fullt av papper och telefonen ringer. – Jag håller på att städa ur mitt rum och avsluta mina projekt. Egentligen var det tänkt att jag skulle vara klar till semestern men har nu fått gå in efteråt för att avsluta. Det tar alltid längre tid än man tror, säger han.

Annons

Den 13 oktober 1960 cyklade han från hemmet i Gualöv för att göra sin första dag på LB-hus. Hans morfar var snickare på företaget som fram till och med 1963 hette Arvid Bengtssons byggnadsfirma. Ronny Carlsson följde med honom och var intresserad av hantverket och att han då skulle bli snickare var självklart.

Han gick sedan vidare till att bli arbetsledare och säljare för att nu avsluta som byggledare.

– Det har varit bra att sätta sig in i till exempel säljaryrket och få en helhet. Jobbet som byggledare har inneburit resor över hela landet. Jag har kört 8 000 mil per år. Det som drivit mig att göra det är den skaparglädje och skaparprocessen från att det inte finns någonting till att en familj kan flytta in, säger Ronny Carlsson. Under åren har han hunnit vara med om företagets upp- och nedgångar med bland annat två konkurser, som påverkat honom då han varit fackordförande.

– Jag satt som ordförande 1993 när företaget gick i konkurs. Även om facket inte säger upp personal är man med i processen vilket är jobbigt. Jag hann precis lämna över klubban när det senaste varslet kom vilket jag är oerhört glad för, säger han och berättar att det sedan nedgången i höstas nu har tagit fart igen med leveranserna av hus.

Han tror att den första tiden hemma kommer att kännas konstig utan den dagliga kontakten med nya människor. Men hemma väntar nu mer tid med familjen, arbete med trädgården och underhåll av det egna huset. Dessutom har han införskaffat ett golfset och tänker börja spela.

Jenny Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons