Annons

Hemliga paket skickades till Rumänien

Det spelar ingen roll om tomten finns eller inte. 1100 familjer i Rumänien kommer att få julklappar hur som helst.
Bromölla • Publicerad 5 december 2002
Uli Meyer lastar in säckar med kläder som ska skickas till Hunedoara. På måndag eller tisdag kommer lasten full med julklappar och gotter fram till Rumänien och kan börja delas ut till fattiga familjer.
Uli Meyer lastar in säckar med kläder som ska skickas till Hunedoara. På måndag eller tisdag kommer lasten full med julklappar och gotter fram till Rumänien och kan börja delas ut till fattiga familjer.Foto: 
Björn Petersson och Kennet Nilsson lastar upp möbler på lastbilen. Hyllan ska till barnhemmet i Hunedoara, liksom julklappar till alla barnhemsbarnen. bilder: lasse ottosson
Björn Petersson och Kennet Nilsson lastar upp möbler på lastbilen. Hyllan ska till barnhemmet i Hunedoara, liksom julklappar till alla barnhemsbarnen. bilder: lasse ottossonFoto: 

Korsets Kraft skickar hjälpsändningar till Rumänien flera gånger om året, ändå var gårdagen speciell. – Mat och kläder är alltid viktigt, men så här till jul är det extra roligt att få göra något extra, säger pastor Sven-Erik Persson som tillsammans med ett 30-tal hjälpsamma Bromöllabor igår fyllde 90 kvadratmeters lastutrymme med julklappar, chokladkalendrar, kläder och mat. Under de senaste veckorna har Bromöllas befolkning köpt klappar. Väl inslagna har de lämnats in till församlingen – bara den som köpt och paketerat vet innehållet. Nu kommer klapparna att färdas många mil på europeiska vägar, för att delas ut vid en julfest i stadshuset i den rumänska staden Hunedoara. – På något sätt är julsändningen den viktigaste. Jag önskar att de som skänkt kunde få se barnens ögon när de får paketen, säger Lena Persson, Korsets Kraft. Församlingen i Hunedoara samarbetar med socialtjänsten och på så sätt kan hjälpsändningarna nå många behövande. Man räknar med att årets sändning kommer att nå en grupp jämförbar med nästan hela Bromöllas befolkning. 500 familjer är bjudna till stadshuset, och ytterligare 600 familjer får klappar, mat och kläder genom församlingen. – Ceausescu ville ju ha stora familjer så ofta är det fem eller sex barn i varje familj, berättar Lena Persson. Dessutom får naturligtvis de 20 barn som bor på det Barnhem Korsets Kraft i Bromölla hjälpt till att starta julklappar. Bokhyllor och hyllbänkar till barnhemmet kommer också med i lasten. – Förra gången vi var nere bad de speciellt om hyllor, så vi har samlat ihop några, berättar Sven-Erik Persson. Förra gången var den gången Sven-Erik Persson och hans dotter (inte kollega som vi skrev i förra artikeln) råkade ut för vägpirater på hemvägen. Vid den här sändningen är det mindre risk för det. Lastbilschauffören åker ensam, raka vägen till Hunedoara. Men det beror inte på att Sven-Erik Persson blivit avskräckt. – Jag kommer att resa ner många gånger. Men med en sådan här stor sändning är det bättre om vi inte är med. Sitter vi med i bilen har gränsvakterna någon att be om mutor, säger han. Eva Emmelin 0456-23293 eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

bromölla
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons