Annons

Hon lever i ett med naturen

Elisabeth Knutsson tog över rollen som gruppledare för Miljöpartiet efter Barbro Ahlner i april. Hon vill ge de unga medlemmarna en större plats i partiet och tycker att det för Bromölla är viktigt att arbeta med frågor kring ekoturism, ekologiskt odlande råvaror och biogas.
Bromölla • Publicerad 4 augusti 2009
Elisabet Knutsson driver Vävbodens bed and breakfast i Östafors och är medlem i Ekoturismföreningen vilket innebär att verksamheten i så hög grad som möjligt ska drivas i samklang med naturen. Bild. Tommy Svensson
Elisabet Knutsson driver Vävbodens bed and breakfast i Östafors och är medlem i Ekoturismföreningen vilket innebär att verksamheten i så hög grad som möjligt ska drivas i samklang med naturen. Bild. Tommy SvenssonFoto: 
Elisabet Knutsson tog i april över som gruppledare för Miljöpartiet i Bromölla. Bild. Tommy Svensson
Elisabet Knutsson tog i april över som gruppledare för Miljöpartiet i Bromölla. Bild. Tommy SvenssonFoto: 
Bild: Tommy Svensson
Bild: Tommy SvenssonFoto: 
För mindre ärenden till Jämshög eller Näsum tar Elisabet Knutsson hellre sin elcykel än bilen. En biogasanläggning i Bromölla är en fråga som hon anser är viktig för Bromölla kommun. Bild. Tommy Svensson
För mindre ärenden till Jämshög eller Näsum tar Elisabet Knutsson hellre sin elcykel än bilen. En biogasanläggning i Bromölla är en fråga som hon anser är viktig för Bromölla kommun. Bild. Tommy SvenssonFoto: 

– De första månaderna har varit mycket spännande. Jag har träffat människor jag aldrig annars skulle ha träffat. Jag skulle vilja att fler upptäcker att politiken faktiskt är rätt kul och inte alls så tråkigt som det kan se ut utifrån, säger hon.

Hon har alltid varit intresserad av miljöfrågor men det var först 2006, precis innan förra valet, som hon gick med i partiet. Och när hon fick frågan om att bli gruppledare tvekade hon inte.

Annons

Miljöpartiet gjorde ett dåligt val 2006 i Bromölla och medelåldern inom partiet har länge varit ett problem. Men de senaste månaderna har det vänt och fler unga har anslutit sig

– Vi behöver de unga medlemmarna för att kunna utvecklas. Vi rider på en våg där medlemsantalet ökar i partiet och då är det viktigt att ge de nya unga medlemmarna en möjlighet att dela med sig av sina idéer och tankar för att påverka verksamheten. Dessutom försöker vi utveckla samarbetet med Miljöpartiet i de nordöstra kommunerna i Skåne. Jag är född optimist och hoppas att det ska gå bättre nästa val, säger Elisabet Knutsson. Hon talar gärna om hur partiet vill att Bromölla höjer skatten temporärt för att sedan återgå till den nuvarande uttaxeringen. På så sätt menar de att kommunen kan undvika neddragningar, uppsägningar och kvalitetsförsämringar inom vård, omsorg och skola.

När det gäller miljön är ekologiskt odlade produkter något som hon menar borde vara en självklarhet att kommunen serverade på äldreboenden, skolor och förskolor.

– Få lantbrukare vågar i dag ta steget och odla ekologiskt. För att de ska kunna göra det måste kommunen ta ett större ansvar och stödja dem i sin upphandling av maten. Som miljöpartist är jag dessutom glad över att se att allt fler unga intresserar sig för att ha egna odlingslotter. Det är jätteviktigt att vi bevarar mångfalden och fortsätter odla äldre arter. Som det är i dag går vi mot standardiserad odling och uppfödning och det innebär att stora företag kan ta patent på gener, säger hon. Ekologisk mat är något hon även försöker satsa på i sin egen verksamhet, Vävbodens bed and breakfast i Östafors, som hon driver sidan om sitt jobb som lärare. Till Östafors och den gamla sekelskiftesvillan som ligger intill Holjeåns fors i Östafors naturreservat kommer turister som lockas av skog, stillhet, fiske och annat friluftsliv.

Här bedriver Elisabet Knutsson ekoturism och är medlem i Ekoturismföreningen som vill miljöanpassa all turism och knyta samman turism med aktivt naturskydd och kulturvård.

– Det innebär att verksamheten ska bedrivas i harmoni med naturen. Vi använder miljövänliga städ- och tvättmedel och försöker odla så mycket som möjligt själva. Turismen är jätteviktig för Bro-mölla men man måste att fortsätta hålla den småskalig som man hittills har gjort för att bland annat värna den strandnära naturen som till exempel marken i Edenryd, säger hon.

Jenny Persson 044-185683 jenny.persson@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons