Annons

Hovrätten river upp friande tingsrättsdom om ofredande

Hovrätten över Skåne och Blekinge har dömt en 34-årig man från Bromölla till villkorlig fängelsedom och dagsböter på 8 000 kronor. Domen innebär därmed att hovrätten delvis river upp tingsrättens friande dom från den första oktober 2007.
Bromölla • Publicerad 2 juli 2008

Historien om 34-åringen handlar om att han har anklagats för sexuellt ofredande samt försök till köp av sexuella tjänster av barn. Motparterna i rättsärendet är två unga, minderåriga flickor.

De två flickorna har bland annat berättat för polisen att den 34-årige mannen har gjort sexuella närmanden mot en av dem i samband med ett besök på en öde parkeringsplats. Mannen ska också, enligt åtalet, ha erbjudit flickorna alkohol i utbyte mot att de följde med honom hem till hans bostad. Det ska vidare ha kommit förslag till köp av sex med betalning i form av cigaretter. När ärendet avgjorde i tingsrätten valde den instansen att fria 34-åringen helt och hållet. I hovrättsförhandlingarna blev resultatet att brottspunkten sexuellt ofredande ger mannen villkorlig dom och 8 000 kronor i dagsböter.

Annons

Detta eftersom hovrätten väljer att tro på de två flickornas berättelser.

På åtalspunkten gällande försök till köp av sexuella tjänster av barn väljer hovrätten att följa tingsrättens dom. Man menar att det inte fanns någon fara att brottet skulle kunna genomföras. Detta bland annat eftersom de båda flickorna sagt att de aldrig skulle kunna tänka sig att ha sex med 34-åringen.

Mannen ska inte heller ha försökt övertala flickorna att ändra sig.

Förutom den villkorliga domen och bötesstraffet ska 34-åringen även betala 10 000 kronor i skadestånd till den av flickorna som han uppges ha gjort sexuella närmanden emot. Åklagaren i ärendet hade yrkat på en fängelsedom.

Markus Danielsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons