Annons

Introduktionstid kan förlängas

Kommunstyrelsens arbetsutskott vill förlänga introduktionstiden för flyktingar i Bromölla från två till tre år.
Bromölla • Publicerad 12 augusti 2009

Genom att förlänga introduktionsprogrammet som ger flyktingarna hjälp med bland annat svenskundervisning och praktikplatser hoppas de att fler kommer ut i arbetslivet.

Enligt staten beräknas introduktionen för flyktingar till tre år men i Bromölla har man fram tills nu satsat på att klara av det på bara två år, eftersom kommunen endast får statligt bidrag för två år. Men enligt Åke Hammarstedt, kommunstyrelsens ordförande, kommer en förlängd introduktion inte påverka kostnaden för kommunen, då alternativet är att de flyktingar som fortfarande inte är självförsörjande skulle få försörjningsstöd från socialen.

– Den totala kostnaden blir densamma men vi omfördelar den. Vi tycker att det är bättre att de får arbeta aktivt med att lära sig svenska och få hjälp med utbildning så att de får bättre förutsättningar i stället för att riskera att bli passiva bidragstagare, säger han.

Jenny Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons