Annons

Jazzmusikerna intar Hällevik

I dag invigs den sjätte tradjazzfestivalen i Hällevik som blivit ett centrum för klassisk jazz. men flera av de 140 musikerna anlände redan i går när festivalen smygstartade med konsert i Listerkyrkan.
Bromölla • Publicerad 7 augusti 2009
Nils Wallnäs provblåser för ordföranden i Hälleviks Trad Jazzfestival. Bild. Tommy Svensson
Nils Wallnäs provblåser för ordföranden i Hälleviks Trad Jazzfestival. Bild. Tommy SvenssonFoto: 
Nils Wallnäs har höga förväntningar på årets festival som i år få besök av 140 musiker. Bild: Tommy Svensson
Nils Wallnäs har höga förväntningar på årets festival som i år få besök av 140 musiker. Bild: Tommy SvenssonFoto: 
Bild:
Bild:Foto: 
Förberedelserna inför årets tradjazzfestival som smygstartade igårkväll var i full gång i Hällevik för Festivalproducenten, Nils Wallnäs, som spelar i Örlycke Traditional Jazz Band och Mats Frimodig som är ordförande för föreningen Jazz i Hällevik Bild: Tommy Svensson
Förberedelserna inför årets tradjazzfestival som smygstartade igårkväll var i full gång i Hällevik för Festivalproducenten, Nils Wallnäs, som spelar i Örlycke Traditional Jazz Band och Mats Frimodig som är ordförande för föreningen Jazz i Hällevik Bild: Tommy SvenssonFoto: 

Några timmar innan "Spirit of New Orleans" inledde den sjätte tradjazzfestival var förberedelserna i full gång vid hamnplanen i Hällevik. I festivaltältet förbereddes för servering och konserter, från skivförsäljare ljöd musik över området medan bland annat skivor och smycken plockade upp i stånden.

För festivalproducenten, Nils Wallnäs var det en stressig dag. För även om invigningen är idag har smygstarten på torsdagskvällen blivit en allt mer etablerad festivalkväll.

Annons

– Det är mycket att ordna med. Det första telefonsamtalet kom redan klockan sex i morse då ett flygbolag inte ville ta emot ett instrument som ett av banden hade med sig. Sedan dess har det blivit ett hundratal samtal, säger han och berättar att runt 100 funktionärer har arbetat med att få ihop arrangemanget med sammanlagt elva scener. Med 18 000 besökare förra året och musiker från hela Europa har Hällevik tradjazzfestival blivit ett nav för klassisk jazz där scenerna utgörs av allt från en vanlig brygga till en båt eller en bil som kör dit folk befinner sig.

Nils Wallnäs förväntningar på årets festival som invigs med en parad från Hanöhus är stora.

– Det ska bli den bästa festivalen med de bästa banden, det bästa vädret och mest besökare. Förutsättningarna för det är bra, säger han och tar på sin hatt för att skydda sig från solens brännande strålar.

Nytt för i år är att ett obligatoriskt festivalpass för 100 kronor har införts som besökarna kan köpa för att stödja festivalen. Orsaken är att lågkonjunkturen gjort det svårt att hitta tillräckligt med sponsorer för att festivalen som tidigare varit gratis, ska kunna behålla sin kvalitet. Enligt Nils Wallnäs har flera pass redan sålts.

– Passen bygger på frivillighet. Även om det varit svårare med sponsorer har det tillkommit några nya och många har skänkt saker till vår auktion, säger han.

En annan nyhet för i år är jazzskolan där nybörjare blandas med etablerade musiker för att spela tillsammans med musikerna Kiki Desplat och Paul Bocciolone-Strandberg. Andra musiker som Nils Wallnäs framhäver är medlemmarna i banden Milano Hot Jazz Orchestra och Union Rythm Kings som hör till de mest kända. De lokala banden från Sölvesborg som är med är Dragkedjan Jazz Band som en gång startade festivalen och Örlycke Tradjazz Band. Bromölla har också med två band på festivalen i form av Strutters som bland annat spelar under lördagens bryggdans och Havsbandet som ska spela på den fria scenen som infördes vid förra årets festival.

Jenny Persson 044-185683 jenny.persson@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons