Annons

Jubileuminleds med örnsafari

Bromölla • Publicerad 15 januari 2004

Ivösjöbygdens Natur har på söndag sitt första evenemang för det nya året.

– Föreningen har funnits i styvt 30 år och vi har därför en styrelse med kompetens, mångårigt kunnande och stor kännedom om bygden. Vi kommer att fira vår långa historia i år genom att genomföra ett program av aktiviteter som vi brukar göra varje år, säger föreningens ordförande Filip Lindgren.

Annons

Han berättar att föreningen bildades i mitten av 1970-talet som en kampgrupp för att stoppa ett pumpmagasineringsverk på Västanåberget. Sydkraft hade planer på att pumpa vatten från Ivösjön till en sänka på Västanåberget. Genom att släppa tillbaka vattnet via turbiner till Ivösjön skulle energi utvinnas.

Sydkraft räknade med att vattennivån i sjön, på grund av pumpmagasineringsverket, skulle variera med 14 centimeter. Andra experter menade att variationerna skulle uppgå till en meter.

Ivösjöbygdens natur kämpade mot planerna och det blev inget pumpkraftverk.

– Det var nog roligt för de ursprungliga medlemmarna att stå på barrikaderna. Men de kom också på att det var roligt att anordna evenemang och att vistas i naturen, säger Filip Lindgren.

"Åt kommande släkten bevara en levande natur och oförstörd kulturbygd.", skrev föreningen in i sina stadgar och det är ett motto som gäller än i dag.

Söndagen den 18 januari blir det en örnexkursion i området från Tosteberga bodar till Landön. Deltagarna samlas vid Prima klockan 10.00 och exkursionen leds av Göran Svahn.

– Det finns en chans att se rariteter under den här turen. Vi väntar oss att få se havsörn men också ovanligheter som kungsörn och större skrikörn, säger Filip Lindgren.

Jerker Hagman

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons