Annons

Killsnack är viktigt

BROMÖLLA. Intresset för samtalsgrupperna i projektet PUB visade sig vara över förväntan, särskilt bland killarna. – Jätteroligt, tycker fritidsledaren Annika Ohlsson.
Bromölla • Publicerad 29 januari 2001
Man behöver prata av sig ibland. Det tycker Tobias Karlsson, Jonas Allansson, Soterius Kapsos och Björn Frick.
Man behöver prata av sig ibland. Det tycker Tobias Karlsson, Jonas Allansson, Soterius Kapsos och Björn Frick.Foto: 
Korridorsnack. Känslor ligger inte på plussidan när det gäller killsnack tror Tobias Jeppsson, Lars-Erik Ekman, Joel Pedersen och Peter Cullin.
Korridorsnack. Känslor ligger inte på plussidan när det gäller killsnack tror Tobias Jeppsson, Lars-Erik Ekman, Joel Pedersen och Peter Cullin.Foto: 
Robert Gustavsson och Jonas Johansen går i åttan och snackar helst med kompisar.
Robert Gustavsson och Jonas Johansen går i åttan och snackar helst med kompisar.Foto: Kompissnack-

I PUB (Projekt Ungdom i Bromölla) ska unga få en chans att prata om allvarliga och lättsamma saker på ett seriöst men enkelt sätt. I samtalsgrupper där killar och tjejer bildar varsin grupp ska allehanda ämnen avhandlas. På ungdomarnas villkor. Med samtalspartners från socialkontoret och fritidsgården.

De ansvariga väntade sig en massa svar från tjejer. Men det var killarna som anmälde sig. Anledningen till det sökte vi bland tonårskillarna på Tunnbyskolan. Att killar inte pratar om känslor är väl mest en fördom som florerar lite varstans. Till och med killarna säger att de mest ”snackar lite skit” med varandra. Men den där skiten, i den kan både tjejproblem och annat ingå. En klarsynt tjej som passerar definierar skillnaderna mellan killar och tjejers sätt att närma sig känsliga saker:

Annons

– Jag tror att killar ofta inte har några problem med att prata rätt ut om sina problem. Tjejer vill nog gärna ha en bästis. Killar är mer rättframma, samtidigt som de inte verkar ha lika stort behov av att prata så mycket om känslor, säger Lina Lundquist. Att kompisar är viktigt för killar bekräftar åttondeklassarna Robert Gustavsson och Jonas Johansen.

– Man snackar ju hellre med kompisarna. Inte med lärare, säger Robert.

– Inte med tjejer heller, det är nog inte många som har tjejkompisar på det sättet, säger Jonas som mycket väl tror att samtalsgrupperna kan fungera bra.

– Skulle man ha ett behov av att snacka med andra är det nog jättebra. Grabbarna i nian, som tar en paus i språkstudierna för att snacka lite om känslor, tycker helt klart att tjejer snackar mest om känslor. Fast visst, killar sitter väl inte precis tysta de heller.

– Killar snackar om allt. Fast mest skit, säger Tobias Karlsson och funderar lite:

– Nånstans behöver man nog prata av sig.

Visst finns kuratorn, skolsystern och vanliga lärare om man nu inte vill prata med sina föräldrar. Och det vill man oftast inte, låter killarna oss förstå.

Det är inte många som har andra vuxna som de kan diskutera livets väsentligheter med. Så tanken på samtalsgrupper är nog inte så dum ändå. Killarna tror dessutom att det är lättare att prata med någon vuxen man inte känner sedan innan.

–Jag tror att grupperna kommer fungera utmärkt. Kanske just därför, säger Björn Frick. I korridoren utanför passerar en grupp långresta tonåringar. Känslor, nja, det ligger nog inte på plussidan hos killar, tror de. Kanske kan arrangerade samtal få igång snacket.

– Tjejbesvär och sånt snackar man mest några kompisar om, säger Tobias Jeppsson.

Annons

Han tror det kan var bra att prata i blandade grupper också. Tjejer kan faktiskt vara bra att ha med ibland.

Och det ligger något i det, som Lina Lundquist säger:

– Killar fattar verkligen inte hur vi tänker. Vi är nog bättre på att förstå dom, men vi fattar aldrig helt. Tunnbyskolans rektor Linda Andersson ser en positiv förändring av killarnas attityd gentemot prat och känslor.

– För tio år sedan hade de bara tyckt något sånt här är trams.

Hon tycker också att skolans nya manliga kurator gör det lättare för killarna. Det är inte så himla pinsamt att snacka känsliga saker med en karl.

– Samtalsgrupperna är en utmärkt väg att gå.

asa.carlsson

@kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons