Annons

Kollegor startade galleri

De lärde känna varandra när de var arbetskamrater på Nymölla bruk. Nu har Kaija Anttila och Pia-Kristina Olofsson startat ett nytt galleri i Hörvik.
Bromölla • Publicerad 15 juli 2008
Pia-Kristina Olofsson och Kaija Anttila var arbetskamrater på Nymölla bruk, har tidigare haft utställningar tillsammans och idén tändes till ett gemensamt galleri. Bilder: Tommy Svensson
Pia-Kristina Olofsson och Kaija Anttila var arbetskamrater på Nymölla bruk, har tidigare haft utställningar tillsammans och idén tändes till ett gemensamt galleri. Bilder: Tommy SvenssonFoto: 
Galleri Kapica har öppet sedan slutet av juni.
Galleri Kapica har öppet sedan slutet av juni.Foto: 
Textilföremål och naturfoton ingår i utställningen.
Textilföremål och naturfoton ingår i utställningen.Foto: 
Galleriet är inrymt i hamnkontoret i Hörvik.
Galleriet är inrymt i hamnkontoret i Hörvik.Foto: 

Galleri Kapica har öppnat i det gamla hamnkontoret i Hörvik. I slutet av juni var renovering, inredning och alla andra förberedelser klara och de första besökarna på plats.

- Det har kommit mycket folk. Det är många som har sommarboende här och folk gör utflykter hit på helgerna, säger Pia-Kristina Olofsson.

Annons

Idén till ett nytt galleri tändes under påskens utställningar i Slottslängorna i Sölvesborg. Kaija Anttila och Pia-Kristina Olofsson känner varandra från arbetet på Nymölla bruk. Camilla Nilsson anslöt sig och planerna tog form.

- Hamnkaptenen i Hörvik sa att vi kunde använda hamnkontoret. Han var glad att byggnaden kom till mer användning och vi blev glada eftersom det är så fina lokaler, säger Pia-Kristina Olofsson.

Hon kommer ursprungligen från Olofström, har arbetat på Nymölla bruk i 19 år och bor i Hörvik sedan två år.

Hon ställer ut foton med naturmotiv från Listerlandet. Kaija Anttila visar oljemålningar och textilkonst. Han har mer tid för konsten nu sedan hon gått i pension från arbetet på Nymölla bruk efter 35 år. Fram tills för två år sedan bodde hon i Bromölla.

- Jag hoppas att mina vänner och bekanta från Bromölla passar på att besöka galleriet i Hörvik under sommaren, säger hon.

Hon är född och uppvuxen tio mil från Åbo i Finland. 1969 gick flytten till Nykvarn utanför Södertälje och ett jobb på Papyrus. 1971 började hon på Nymölla bruk. För två år sedan flyttade hon till Tredenborg i Sölvesborg. På övervåningen i hemmet finns målarverkstaden. Växjö, Sölvesborg och olika platser i Finland tillhör utställningslokalerna där hon tidigare visat sin konst.

- Jag höll på med keramik i tio år. Målat har jag gjort i 20 år, säger Kaija Anttila.

Den tredje delägaren är Camilla Nilsson från Sölvesborg som visar möbeldesign. Hon är intresserad av färg, form och inredning och hon ger gamla möbler nytt utseende.

Galleri Kapica har öppet torsdag till söndag hela sommaren.

Jerker Hagman

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons