Annons

Kollektivets 20:e säsong

Sju personer har tillsammans ett hantverkskollektiv i Hällevik. I en hamnbod visar de resultatet av sitt arbete och i sommar är det 20:e säsongen som de håller öppet.
Bromölla • Publicerad 18 juli 2008
Lotta Ragnarssons änglar finns att se.
Lotta Ragnarssons änglar finns att se.Foto: 
Fina Milton är medlem i hantverkskollektivet sedan tre år tillbaka. Bilder: Sandra Henningsson
Fina Milton är medlem i hantverkskollektivet sedan tre år tillbaka. Bilder: Sandra HenningssonFoto: 
Fina Milton tillverkar inneskor i olika modeller, färger och mönster.
Fina Milton tillverkar inneskor i olika modeller, färger och mönster.Foto: 
Sigbritt Lind och Siv Englund från Hässleholm besökte utställningen.
Sigbritt Lind och Siv Englund från Hässleholm besökte utställningen.Foto: 
Värmedynor med kattmotiv ingår i utställningen.
Värmedynor med kattmotiv ingår i utställningen.Foto: 

Den gamla byggnaden på hamnplanen i Hällevik har en gång i tiden varit en cykelaffär med jordgolv. Hantverkskollektivet tog över och ersatte cykeltillbehören på hyllorna med smidesarbeten, träsniderier, smycken, tavlor, souvenirer, kuddar, konstverk, leksaker och livsmedel. De sju medlemmarna turas om att hålla boden öppen på somrarna. – Det här är en hobbyverksamhet. Några av oss är lärare och sjuksköterskor. Vi har ett bra läge här eftersom det kommer mycket turister till Hällevik och folk återkommer till oss. Det är kul. Hit kommer turister från Australien, Danmark, Tyskland och Holland. Många seglare stannar till, säger Fina Milton.

I boden visar hon kläder, leksaker, grytlappar och annat som hon stickat och garn som hon växtfärgat.

Annons

– Jag går omkring på somrarna och väntar på rätt tillfälle att samla växter. Vassvippan till exempel måste man ta när den precis börjat blomma. Jag använder många slags blommor, växter och lavar och det blir jättevackra färger. I bland rafsar jag i hop olika blandningar och ser vad det blir för färg. Vissa nyanser kräver att blandas med ättika eller kemikalier. Garnet ska tvättas och behandlas i flera omgångar. Det är en lång process, säger Fina Milton. Under många år bodde hon i Umeå och hon berättar att hon hela tiden längtade tillbaka till Listerlandet. Nu bor hon i Torsö och arbetar som sjuksköterska i Sölvesborg. Hantverket är något hon varit intresserad av sedan hon var barn.

– Jag har hållit på med det här i hela mitt liv. Det var min farfar som lärde mig sticka.

Hon konstaterar skrattande att kombinationen av de sju hantverkarna i kollektivet innebär att hantverksboden i Hällevik rymmer nästan allt.

– Jag brukar säga att här finns allt utom u-båtar. Vi har alldeles för mycket fantasi och för lite tid.

Jerker Hagman

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons