Annons

Kommunal borgen för sågen lägre än väntat

Bromölla • Publicerad 28 januari 2004

Den borgen som Bromölla kommun beviljat det kommunala fastighetsbolaget Ivö Strand för köpet av sågen i Näsum utnyttjas bara till viss del. Ivetofta Sparbank går in som risktagare och godkänner ett pantbrev för fem miljoner kronor.

Det var i november som Bromölla kommun beslutade att Ivö Strand skulle köpa den nedläggningshotade sågen i Näsum av Tarkett. Finansieringen av köpet skulle ske via banklån och ett krav för att banklån skulle beviljas var att kommunen skulle gå i borgen för köpet.

Annons

Vid kommunfullmäktigesammanträdet samma månad fattades beslut om en kommunal borgen på 15 miljoner kronor. Detta betyder att kommunen, om det inte går som man tänkt sig, kan komma att få betala 15 miljoner. Leif Bengtsson, vd på Ivö Strand, berättar att det blivit ändring på detta. Och det är en förändring som är till godo för Bromölla kommun.

– Ivetofta Sparbank, där vi lånar pengar, har gått med på att ta ett pantbrev som vi fick av Tarkett när vi övertog sågen, säger han.

Leif Bengtsson förklarar att ett pantbrev ungefär fungerar som en inteckning i fastigheten. I och med att banken godkänner detta behöver Ivö Strand bara utnyttja tio miljoner av den kommunala borgen som beviljats. Det betyder dessutom att Ivetofta Sparbank går in som risktagare jämte kommunen.

Roger Bing

NÄSUM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons