Annons

Kommunala bolag ratar bonus

De kommunala bolagen i Bromölla tillämpar inte bonussystem. De verkställande direktörerna uppger att bonusprogram inte är förenliga med bolagens affärsmässiga policy.
Bromölla • Publicerad 25 januari 2004

– Jag hade inte jobbat bättre om jag hade haft bonus. Jag gör så gott jag kan ändå, säger Hans Ekwurtzel.

Han är vd på det kommunalt helägda bolaget Bromölla Energi samt på det kommunalt delägda bolaget Bromölla Fjärrvärme. Han konstaterar att bonussystem hör till ovanligheterna både när det gäller kommunala bolag och energibranschen. – I den här branschen är det väldigt lite incitament till att ha bonusprogram och det förekommer i liten utsträckning. Bonusprogram är inte affärsmässigt och inte i överensstämmelse med de här företagens samhällsnytta, säger Hans Ekwurtzel.

Annons

Han menar att energibolagens historia och tradition är en bidragande orsak till avsaknaden av bonussystem. – Hela den här branschen är sprungen ur det offentliga livet och energibolagen var tidigare statliga företag som hade till uppgift att tillhandahålla energi i Sverige. Affärskulturen de kommer ifrån främjar inte förekomsten av bonusprogram.

Hans Ekwurtzel anser att beloppen som rullar i bonusprogrammen inom vissa företag är överdrivna.

– Jag tror inte att de som får bonus jobbar bättre. Men i de globala industrikoncernerna, till exempel Ericsson, kan de ha en viss betydelse. Leif Bengtsson, vd på det kommunala bostadsbolaget Bromöllahem, tar inte heller del av ekonomiska förmåner i form av bonus. – Det här företaget är för litet för sådant. Vi har fasta löner och vi har aldrig diskuterat bonus. Jag lägger mig inte i hur företag inom näringslivet resonerar när de bestämmer bonusbeloppens storlek, konstaterar han och tillägger att Bromöllahem är ett företag med fyra anställda och en årlig omsättning på cirka 40 miljoner kronor.

I likhet med löneförhållandena på de kommunala bolagen och till skillnad från situationen på Bromöllas två största företag, Nymölla bruk och Ifö Sanitär, har den verkställande direktören på Bromöllas tredje största privata företag, LB-hus, fast lön och inga ekonomiska förmåner.

– Vi har inga bonusprogram här, konstaterar Hans Kvist, vd på LB-hus.

Jerker Hagman

0456-29 000

jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons