Annons

Kritiska röster mot stängning av fritidsgårdarna

Samtliga fritidsgårdar i Bromölla kommun stänger under sommaren vilket Fritidschef Torsten Malm tycker är rätt prioritering. Men riksförbundet Fritidsforum är kritiskt, och menar att behovet är som störst just på sommaren.
Bromölla • Publicerad 7 augusti 2009
Stängt. Under terminen vistas 90 ungdomar om dagen här men när de är lediga på heltid, då stänger deras fritidsgård.Bild: Tommy Svensson
Stängt. Under terminen vistas 90 ungdomar om dagen här men när de är lediga på heltid, då stänger deras fritidsgård.Bild: Tommy SvenssonFoto: 

De fyra fritidsgårdarna i Bromölla, Gualöv, Näsum och Nymölla riktar sig främst till ungdomar mellan 12 och 18 år. Bara till fritidsgården Tunnan i Bromölla kommer det enligt Torsten Malm cirka 90 ungdomar dagligen under skolterminerna. Men när sommarledigheten kommer, då stänger fritidsgårdarna.

– De får göra saker för att aktivera sig själva. Ungdomarna och deras föräldrar kan inte få allting serverat för sig hela tiden, säger Torsten Malm och tipsar om att ungdomarna kan åka på en cykeltur på någon av kommunens cykelleder.

Annons

Lisa Ingestad är förbundssekreterare på fritidsgårdarnas riksförbund, Fritidsforum, och hon tycker det är beklagligt att sommarstängda fritidsgårdar är så vanligt förekommande.

– Under sommaren har ungdomarna inga studier att gå till och det är då de provar på att söka sina vuxenroller. Det är klart att de ska umgås med sina föräldrar men det är nödvändigt med kontakt med andra vuxna också, säger hon. Just tonåren är en extremt känslig period berättar Lisa Ingestad, och hänvisar till nya forskningsrapporter, som visar att det behövs en kontinuerlig och bred vuxenkontakt under den perioden i livet.

– Just under sommaren börjar många drogproblem och kriminalitet etableras. Sådant märks när skolorna börjar igen. Men ändå är det under just den här tiden som vi överger våra ungdomar, säger Lisa Ingestad.

Gunnar Andersson på Bromöllapolisen instämmer i att typisk ungdomsbrottslighet, exempelvis skadegörelse, brukar öka under sommaren. Men tillägger att just i år har den typen av brott än så länge inte ökat under sommarmånaderna.

– Men det är klart att det alltid är önskvärt med aktiviteter för ungdomarna, säger han.

Torsten Malm är inte förvånad över kritiken från Fritidsforum och menar att de åsikterna får stå för dem.

– Vi har prioriterat efter våra resurser och då tycker vi det är viktigast att ha verksamhet under terminerna. Under sommaren måste personalen ha semester, säger han.

Fakta: Fritidsforum

Är ett riksförbund för Sveriges fritidsgårdar och andra ungdoms- samt

generationsöverskridande mötesplatser.

Annons

Verkar som en intresseorganisation och arbetar med utbildningar

och utveckling av verksamheten.

Fritidsgårdarnas anslutning är frivillig.

John Palm 0456-29 000 john.palm@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons